Ordinul comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 5338/2015 din 1 octombrie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, transmis în după-amiaza zilei 5 noiembrie 2021, a creat o stare de nemulțumire în rândul angajaților din învățământul preuniversitar sucevean.

Condiționarea desfășurării activităților din școli în format fizic dacă peste 60% din personalul angajat al școlii este vaccinat creează o discriminare fără precedent între angajații școlii și restul societății. Suntem singura categorie socio-profesională din România care trebuie să afișeze și actualizeze săptămânal rata de vaccinare a angajaților. Această măsură nu este deloc relevantă în contextul în care rata de infectare la nivelul unei localității este de sub 3 la o mie de locuitori. De ce trebuie să conteze procentul angajaților vaccinați dintr-o școală dacă în comunitatea respectivă nu sunt semnalate cazuri de infectări cu SARS-CoV-2?

Apar situații discriminatorii în care elevii unei școli desfășoară cursuri în format fizic, iar elevii unei alte școli din aceiași unitate administrativ-teritorială desfășoară activitate în mediul online. Totodată sunt colegi care au trecut prin boală și nu au depășit limita celor 180 de zile de la depistarea infectării și ne întrebăm, de ce aceștia sunt ignorați atunci când se fac statistici?

În aceste condiții, protestul părinților și al elevilor de la Liceul Tehnologic Marginea și de la Școala Gimnazială Milișăuți sunt cât se poate de justificate și atragem atenția că avem semnale că astfel de proteste vor apare în zilele următoare și în alte comunități. Este foarte important să fim uniți cu toții indiferent că suntem părinți, elevi sau profesori pentru a determina guvernanții să renunțe la această măsură discreționară și ineficientă. Trebuie să se reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Considerăm că singurul criteriu care trebuie să decidă reluarea cursurilor în format fizic este rata de incidență la nivelul localității.

Luni, 8 noiembrie, Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava a înregistrat adresa cu nr. 19324/8.11.2021 la Instituția Prefectului – Județul Suceava, prin care am solicitat ca punctul nostru de vedere să fie transmis Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

Președinte ASI Suceava, Giani Leonte