Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a înregistrat, de la începutul acestui an, peste 700 de sesizări cu privire la abuzuri asupra copiilor, din care 665 au fost confirmate.

Am aflat de la specialiștii Protecției Copilului Suceava că, în realitate, au fost mult mai multe victime, deoarece o sesizare înseamnă situația dintr-o familie cu unul sau mai mulți copii.

Nu mai puțin de 185 de copii au fost preluați anul acesta în sistemul de protecție în regim de urgență, restul cazurilor rămânând în atenția și monitorizarea DGASPC Suceava și a autorităților locale.

În fiecare an, prea puțini copii sunt reintegrați în familiile naturale și mult prea mulți copii sunt preluați în sistemul de protecție, care le devine casă și familie. „Copiii care au vârste sub 7 ani, sunt plasați doar în familii de asistenți maternali (la acest moment, în asistență maternală la Suceava sunt ocrotiți peste 500 de copii), copiii cu vârste mai mari sunt plasați în case de tip familial sau apartamente (peste 300 de copii), unde condițiile de locuit sunt la standarde europene. Alți peste 500 de copii se află în plasament la bunici, unchi, frați sau alte persoane, cauzele principale, în acest din urmă caz, fiind plecarea părinților la muncă în străinătate”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc.

  • Sistemul de protecție nu este „acasă”

De-a lungul anilor, am stat de vorbă cu mulți copii care au ajuns în grija statului. Oricât de bune sunt condițiile oferite în sistemul de protecție, oricât de specializat este personalul care se ocupă de creșterea și ocrotirea copiilor, aceștia vor tânji mereu după acel loc numit „acasă”. De multe ori copiii le caută scuze și părinților agresivi, alcoolici și speră mereu că cei care le-au dat viață se vor schimba și ei vor putea să revină în familia naturală. Pentru că sistemul de protecție nu este „acasă”.

Acest sistem de protecție, cât de bine organizat ar fi, „nu suplinește dragostea părinților și nici legăturile de sânge care sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor”.

De aceea, specialiștii din cadrul DGASPC Suceava atrag din nou atenția nu numai părinților, ci și rudelor și comunităților locale cu privire la importanța creșterii în familia naturală a oricărui copil, a dezvoltării armonioase în comunitatea din care face parte.

 „Trebuie să înțelegem că noi, toți, suntem responsabili pentru fiecare copil care se naște. Orice copil are dreptul în primul rând la o viață normală în nucleul esențial, care se numește familie, orice copil are dreptul la identitate, la educație, la sănătate, orice copil trebuie respectat și crescut în spiritul unor valori esențiale care ne definesc ca neam și ca țară. Ne dorim un viitor mai bun? Copiii sunt viitorul nostru, nu uitați acest lucru, dragi părinți și adulți din orice domeniu”, au mai transmis oamenii care lucrează zi de zi cu copiii abandonați, abuzați, cu copiii lipsiți de copilăriei, fără nici o vină, oamenii din cadrul DGASPC.

 

  • Un semnal de alarmă pentru părinți și autorități

Din păcate, cele peste 700 de sesizări cu privire la abuzuri asupra minorilor, din care 665 au fost confirmate, înregistrate anul acesta la Protecția Copilului Suceava, ar trebui să dea de gândit în primul rând părinților, dar și specialiștilor din orice domeniu.

În fiecare an, pe 20 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului. În fiecare zi, din păcate, spune Nicoleta Daneliuc, drepturile copiilor sunt încălcate, în primul rând, chiar de către cei care le-au dat viață, părinții lor. „Spunem acest lucru în deplină cunoștință de cauză, pentru că zilnic ne confruntăm cu apeluri și sesizări cu privire la abuzuri, neglijare sau exploatare asupra copiilor, care în sânul familiei ar trebui să fie ocrotiți, protejați și crescuți cu iubire și în deplină siguranță. Cu siguranță, la rândul lor, părinții au fost victime în copilărie și au ajuns victime, dar și agresori la vârsta adultă, poate abandonul școlar și lipsa banilor și a locurilor de muncă, poate lipsa unei educații parentale (care ar trebui să aibă loc în ultimii ani de liceu ai tinerilor care, de multe ori ajung părinți mult prea devreme și mult prea ușor), sunt cu siguranță mulți factori care creează victime în continuare, în rândul copiilor”, a mai explicat Nicoleta Daneliuc.