O medalie de bronz și o mențiune au fost obținute de elevii suceveni la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Maurizio Pavel, elev în clasa a XII-a, a obținut medalia de bronz, iar Dragoș Andrei Sîrghi, elev în clasa a XI-a, a primit mențiune, ambii fiind elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava. Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 21 noiembrie.

Cei doi elevi suceveni, îndrumați de prof. dr. Petru Crăciun și lector univ. dr. Cristian Pîrghie, au făcut parte din lotul național al României.

După cum ne-a spus prof. dr. Petru Crăciun, bilanțul lotului României la această ediție a olimpiadei este următorul: o medalie de aur (Oros Vlad-Ștefan, clasa XI-a, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara), două de argint (Tuș Traian, clasa a X-a, Colegiul Național „Grigore Șincai” Baia Mare, Marin Andrei, clasa a XII-a, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu„ București), șase de bronz (Ciurescu Răzvan Mihail, clasa a XII-a, Liceul Internațional de Informatică București, Pavel Maurizio, clasa a XII-a, Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava, Grosu Teodor Ionuț, clasa a XII-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu„ Bacău, Hărăbor Daria Teodora, clasa a XII-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați, Necula Vladimir George, clasa a XI-a, Liceul Internațional de Informatică București, Dumbravă Victor Ioan, clasa a XII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân„ Constanța, și o mențiune (Sîrghi Dragoș Andrei, clasa a XI-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

Lotul României a fost coordonat de prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar județean pentru fizică Suceava, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și prof. Victor Păunescu, de la Liceul Tehnologic Dacia București. Supervizorii competiției de la Câmpulung Moldovenesc au fost prof. Oana Țăran, Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung Moldovenesc, prof. Nicoleta Lupescu, Colegiul Silvic Bucovina, prof. Violeta Drăgan, Colegiul Silvic Bucovina, prof. Gabriel Anastasiu, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc.

 

  • Organizatori, parteneri

 

În perioada 14-21 noiembrie 2021, s-a  desfășurat  Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021 (IOAA –Columbia 2021), ediția a 14-a.

România, alături de alte  62 de țări din întreaga lume, a fost reprezentată la această olimpiadă de către două echipe formate din câte  cinci elevi, coordonați de trei team leaders, care a format lotul României.

Selecția lotului României, respectiv a celor două echipe, s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava,  care a avut loc în municipiul Suceava, în perioada 26-29 iulie 2021.

La IOAA–Columbia 2021, din cauza pandemiei, fiecare țară participantă la această olimpiadă și-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locație (lotul României s-a reunit la Câmpulung Moldovenesc), iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către  țara organizatoare,  Columbia.

După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Științific (Jury),  juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

„Mulțumim Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc, care  a asigurat cheltuielile pentru  cazare și masă pentru lotul României la Hotelul Șandru din  Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, au fost alături de noi și le aducem mulțumiri: Colegiului Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, pentru realizarea materialelor promoționale, pentru logistică, pentru organizarea timpului liber a lotului României la IOAA-2021 și pentru implicarea profesorilor voluntari pentru buna desfășurare a probelor scrise. Mulțumim doamnei director prof. Alina Elena Cuciurean; Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, pentru logistică și implicarea unui profesor în buna organizare a probelor scrise. Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea  Științifică Cygnus-centru UNESCO, implicați în organizarea  și desfășurarea IOAA –Columbia 2021”, a mai spus inspectorul școlar Petru Crăciun.

Sponsori: Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, Eximprod Power System, Yanis Prodcom, Dor de Munte, SC Pușcău Vicovu de Sus.