Unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale municipalității sucevene este cel de realizare al unui parc fotovoltaic uriaș, pe o suprafață de 40 de hectare de teren, în zona Termica, pentru a produce energie electrică pe care să o furnizeze în sistemul național, dar mai ales pentru necesitățile proprii, când legislația va permite.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat miercuri, 22 decembrie, că la licitația care a avut loc pentru proiectarea parcului fotovoltaic a fost depusă o oferă, de către o firmă din Cluj, cu patru subcontractanți.

„În situația actuală acest proiect devine unul dintre cele mai importante pe care vrem să le promovăm pe fonduri europene în exercițiul 2021-2027. Vestea bună e că în PNRR este alocată suma de 855 de milioane de euro pentru proiecte de energie verde, iar ținta este ca 37% din energia necesară la nivel național să fie făcută în instalații ecologice – fotovoltaice și eoliene. Un hectar de panouri fotovoltaice ar costa între 400.000 și 600.000 de euro, conform unor estimări pe care le-am văzut recent. Asta ar însemna că pe total valoarea proiectului ar fi undeva la 18 milioane de euro. Mă bucur că este o ofertă depusă, sper să fie eligibilă, să ne putem apuca de treabă. Mai departe sper să avem baza legală să ne putem asigura energia electrică produsă de noi, pentru necesitățile proprii”, a spus Ion Lungu.

Valoarea estimată de primărie a contractului pentru serviciile de proiectare se ridică la 420.900 lei, fără TVA, iar durata contractului este de un an.

Edilul-șef al Sucevei a adăugat că unul dintre principalii consumatori de energie electrică, ale cărui necesități ar putea fi asigurate din producția parcului fotovoltaic, este divizia de transport electric a societății de transport public local.

Costurile de funcționare a autobuzelor electrice care circulă prin Suceava au crescut deja și vor mai crește, odată cu scumpirile la energia electrică, încât asigurarea consumurilor necesare la un preț mai mic, de producție, ar putea fi soluția pentru evitarea scumpirii acestui serviciu public.