Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a reușit să închidă cele cinci focare de pestă porcină africană la porcul domestic, unul la Capu Codrului – Păltinoasa, două la Horodniceni (satele Botești și Rotopănești), plus două în municipiul Fălticeni. Focarele au fost greu de închis pentru că s-au suprapus între ele, astfel că au trebuit ținute sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp.

Practic, de la jumătatea lui octombrie, când a reapărut un prim caz, la Fălticeni, au fost peste două luni complicate, cu focare noi, în general suprapuse.

Vestea bună este că toate probele recoltate în ultima perioadă de la porcii din zonele de supraveghere a focarelor au ieșit negative. Așadar, sunt semne clare că virusul nu mai este prezent. De asemenea, nici inspecțiile făcute în teren nu au dus la identificarea de porci cu semne de boală.

După ce s-au respectat pașii de siguranță, cele cinci focare au putut fi închise joi, 23 decembrie.

În momentul de față au mai rămas active doar patru focare de pestă porcină africană la porcul mistreț, care mai sunt considerate active, deși sunt deja vechi. Totuși, și aici veștile sunt bune, în ultimele luni nefiind probe pozitive la pestă porcină africană nici la mistreți.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că Suceava se alătură listei scurte de județe din țară care nu mai au focare active de pestă porcină africană la porcul domestic. Asta în condițiile în care virusul face ravagii în Europa și a provocat pagube mari și într-o mare parte a României.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a ținut să transmită mulțumiri medicilor veterinari pentru munca depusă în gestionarea focarelor de pestă porcină africană dar și majorității crescătorilor de porci, care au înțeles să respecte măsurile minime de igienă la adăposturile porcinelor și să anunțe medicii veterinari, în cazurile în care animalele au dat semne de boală.