Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Mitocu Dragomirnei, a venit joi, 23 decembrie a.c., cu avionul pe ruta Londra - Suceava, deși era confirmat în Marea Britanie ca infectat cu SARS-CoV-2. La aeroportul din Suceava el a trecut pe lângă containerul de triaj epidemiologic și s-a prezentat direct la polițiștii de frontieră. Aceștia l-au trimis la triaj, iar aici bărbatul le-a spus angajaților DSP că ar fi uitat să îi pună viza care i-ar fi scurtat carantina de la 14 la 10 zile. Asistentele medicale i-au cerut documentele și au constatat cu stupoare că bărbatul, care avea dovadă de vaccinare anticovid cu AstraZeneca, efectuată în Marea Britanie în mai-iunie 2021, avea și certificatul de testare RT PCR tot din Marea Britanie, înainte de îmbarcarea spre Suceava, pe care scria cu roșu „pozitiv”. 

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Olivia Ioana Vlad, a declarat că în cazul acestui pasager, specialiștii DSP Suceava au luat imediat măsura izolării, au solicitat serviciul de ambulanță pentru a recolta de urgență proba pentru test PCR și de asemenea trimiterea pentru secvențiere genomică.

„Concomitent s-a luat măsura identificării persoanelor care au călătorit în imediata apropiere a persoanei infectate, cu ajutorul serviciului de îmbarcare al aeroportului, respectiv 30 de călători. În cel mai scurt timp aceștia vor fi contactați telefonic, în cadrul anchetei epidemiologice pe care Direcția de Sănătate Publică o declanșează în cazul unei persoane infectate cu Sars-Cov-2”, a transmis Olivia Ioana Vlad. Totodată, șefa DSP Suceava atenționează cetățenii care sosesc în România indiferent pe ce cale (rutieră sau aeriană), să respecte întocmai legislația în vigoare privind condițiile de călătorie în perioada pandemiei de Covid-19, să nu încerce să eludeze sau să încalce regulile sanitare stabilite, „pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea persoanelor cu care călătoresc sau care îi așteaptă cu drag acasă”.

Menționăm că în cursul zilei de joi din Marea Britanie au venit la Suceava două avioane de pasageri, de la Londra și Manchester. Mai puțin de jumătate dintre aceștia erau vaccinați anticovid.