Rusoaica acuzată de acte de terorism în Siria va fi extrădată în țara natală. Curtea de Apel Suceava a admis luni cererea de extrădare formulată de Procuratura Generală a Federaţiei Ruse și a dispus predarea Aminei Gerikhanova către autoritățile din țara respectivă. În plus, magistrații suceveni au emis luni și un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile.

Măsurile dispuse de Curtea de Apel Suceava nu sunt însă definitive și pot fi contestate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai trebuie spus că Amina Gerikhanova a cerut azil politic în România, dar solicitarea încă nu a fost procesată de autoritățile de la noi, însă nici acest statut nu înseamnă că extrădarea este exclusă.

În cursul zilei de vineri, la intrarea în Palatul de Justiție din Suceava, Amina Gerikhanova a declarat: ”Vreau să obțin scoaterea de sub această învinuire mincinoasă”. Femeia în vârstă de 36 de ani a fost prinsă pe 11 martie în Punctul de Trecere a Frontierei Siret în timp ce intra în România din Ucraina. Pe numele Aminei Gerikhanova, în vârstă de 36 de ani, exista un mandat internațional de arestare emis de către Interpol în baza unei decizii din 27 martie 2018 de Tribunalul districtual Oktyabrsky, din orașul Groznâi. Femeia este acuzată de comiterea infracțiunii de participare la grupare armată ilegală. Mai exact, aceasta ar fi mers în Siria, unde a luptat alături de diferite grupări armate timp de un an de zile. Femeia se afla într-un autocar cu pasageri care se deplasa pe ruta Ucraina-Turcia și era însoțită de un copil minor, care a fost preluat de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. Copilul a fost preluat în regim de urgență și a stat o perioadă într-un centru specializat, iar ulterior a fost preluat de o rudă care a venit la Suceava din Germania.