Primii miei la vânzare în hala autorizată din Piața Mare a Sucevei au apărut marți dimineață. Un singur crescător a venit cu loturi de câte 5-6 miei la vânzare. Mieii au fost suplimentați de câteva ori pe parcursul zilei, semn că a fost ceva cerere.

Prețul în piață este de 40 de lei kilogramul de miel. Deocamdată, la nivel declarativ, prețul nu este negociabil. 

În general, cei care vor să ia mielul direct de la stână îl pot cumpăra cu 30-35 de lei kilogramul, în funcție de zona de unde provine crescătorul. 

Vasile Beraru, din Fălticeni, unul dintre marii crescători de oi, care are în jur de 800 de miei, ne-a declarat că vinde mielul la carcasă cu 35 de lei kilogramul, în timp ce în viu prețul la kilogram, pentru abatoare și export, este de 19 lei.

”Este un preț bunicel pentru noi, crescătorii, nu pot spune că nu, însă la cum se scumpesc toate în agricultură din ce câștigăm acum vom pierde în următoarea perioadă. Este greu și pentru cumpărători, mai ales pensionarii, însă să știți că totuși este cerere, am ceva cerere la vânzarea mieilor”, a declarat Vasile Beraru. 

El a arătat că în zona Fălticeni, cei mai mulți crescători vând mieii de la stână cu 35 de lei kilogramul.

În alte zone ale județului, la crescători mai mici, se pot găsi miei și cu 30 de lei kilogramul.

În privința greutății mieilor, de principiu sunt variante pentru toată lumea.

Vasile Beraru ne-a spus că marea majoritate a mieilor pe care îi vinde pentru masa de Paște au între 10 și 18 kilograme. 

În magazinele mari, prețul la kilogramul de miel este de peste 50 de lei, chiar 57 de lei. Desigur, există și diferența că în magazin se poate cumpăra o cantitate mai mică, de exemplu, o pulpă de miel.  

Direcția Sanitar Veterinară Suceava a aprobat trei puncte de sacrificare provizorii, care au dreptul de a vinde direct de la stână, unde se face și sacrificarea.

Cele trei centre aprobate sunt la crescătorii Gheorghe Șuiu – Pătrăuți, Aurel Dolceanu – Suceava (strada Pictor Romeo Călancea) și Vasile Blanari – Suceava (Aleea Dumbrăvii).