În cadrul proiectului După-amiezilefrancofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava organizează miercuri, 25 mai 2022, de la ora 16.00, în colaborare cu Şcoala Gimnazială din Preuteşti, activitatea Les visages de la France: 30 questions pour un champion/Diversitatea Franţei: 30 de întrebări pentru un campion,coordonată de profesoara Delia Căluşeriu.

În cadrul acestei activităţi, elevii clasei a V-a vor face o călătorie imaginară în Franţa, încercând să exploreze şi să  descopere cât mai multe faţete ale acestei ţări. Scopul activităţii va fi încurajarea copiilor de a învăţa şi utiliza limba franceză în diverse situaţii de comunicare, dar şi dezvoltarea interesului pentru cultura şi civilizaţia Franței. Elevii vor avea astfelocazia, prin intermediul materialelor prezentate, să-şi lărgească orizontul cunoaşterii şi, în acelaşi timp, să-şi împrospăteze cunoştinţele deja dobândite pe parcursul anului şcolar.

Geografia, gastronomia, istoria, muzica şi politica Franţei vor fi câteva dintre domeniile abordate în cadrul acestei activităţi cu un pronunţat caracter ludic, care le va permite elevilor să-şi folosească competenţele digitale prin intermediul platformei virtuale Kahoot. 

Tot miercuri, de la ora 18.00, în acelaşi spirit al descoperirilor culturale, Alianţa Franceză din Suceava va găzdui prezentarea online Annie Lulu ou la naissance d’une écrivaine roumano-congolaise/Annie Lulu sau naşterea unei scriitoare româno-congoleze realizată de Cheikh M. S. Diop, profesor-cercetător la Universitatea „Assane Seck” din Ziguinchor, Senegal.

Poet şi romancier, aflat în prezent la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava într-o mobilitate de formare Erasmus+, invitatul francofon din această săptămână va aduce atenţiei publicului sucevean romanul La Mer noire dans les Grands Lacs/Marea Neagră din Marele Lacuri,scris de Annie Lulu, scriitoare francofonă, cu o mamă de origine română şi un tată congolez. Cartea, publicată la editura Julliard în 2021, povesteşte viaţa unei tinere, Nili Makasi, cu aceleaşi origini, parcurs intelectual şi geografic ca şi autoarea, care pleacă din Iaşi şi ajunge în Bukavu, trecând prin Bucureşti, Paris şi Kinshasa. Romanul a obţinut Premiul Senghor pentru debut.

„Cele două activităţi din această săptămână vor oferi publicului sucevean posibilitatea de a (re)descoperi diversitatea lumii francofone actuale prin intermediul jocului şi al textului literar, două modalităţi de a utiliza limba franceză şi de a construi punţi de legătură între ţări”, au transmis organizatorii.

Mai multe informaţii şi materiale video despre aceste activităţi sunt disponibile pe adresa de Facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.