Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat că vara aceasta va fi una „fierbinte” din punct de vedere al evenimentelor culturale care vor avea loc în județ. „Va fi o vară culturală de poveste, cu foarte multe evenimente care vor începe din luna iunie și se vor termina la finalul lunii august”, a spus Niculai Barbă. El a arătat că toate evenimentele culturale care vor fi organizate în această perioadă vor completa oferta turistică pe care o are județul Suceava, astfel încât turiștii care vor veni vara aceasta în această zonă să aibă la dispoziție cât mai multe posibilități pentru petrecerea timpului. „Deja ne pregătim și sunt foarte multe evenimente pentru această perioadă. Având în vedere că nu mai sunt restricțiile din pandemie, iar temerile legate de conflictul din Ucraina s-au mai estompat, județul Suceava este pregătit să reia seria de activități culturale și de promovare turistică la un nivel care să fie peste anul 2019”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. El a subliniat faptul că seria evenimentelor culturale de amploare va începe pe 2 iunie, cu Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”. Niculai Barbă a evidențiat faptul că acest festival va fi cea mai mare manifestară culturală a verii din România. „Pentru acest festival vom avea foarte multe surprize, de la juriul internațional și până la faptul că este pentru prima dată când avem în program și o componentă de creație. Este un lucru extrem de important și deja avem lucrări înscrise din întreaga lume. Însă alte detalii despre acest festival le vom prezenta în perioada următoare”, a declarat Barbă. El a adăugat că tot în luna iunie, de hramul Sucevei, va fi organizată o nouă ediție a Târgului de Sânziene, în care vor fi promovate meșteșugurile și tradițiile din județ, sub marca „Produs în Bucovina”.

 

·        CJ Suceava vrea să organizeze un concert al marelui compozitor Eugen Doga

Vicepreședintele CJ Suceava a arătat că pe 24 iunie va debuta ediția de anul acesta a Programului Ștefanian, care se va încheia pe 2 iulie cu un pelerinaj spre Mănăstirea Putna.

„În această vară vom organiza o altă ediție a Festivalului Întâlniri Bucovinene, la Câmpulung Moldovenesc, și să sperăm că acest conflict din Ucraina nu va influența amploarea acestui eveniment în ceea ce privește numărul de participanți”, a mai afirmat Niculai Barbă.

El a amintit și de Festivalul Medieval de la Suceava, precizând că anul acesta, festivalul va avea cea mai mare amploare din toate edițiile de până acum. ”Suntem obligați să îl organizăm în așa fel încât să fie peste ediția din anul 2019, când parada medievală de la Suceava a fost una dintre cele mai mari din zona Europei, iar festivalul a devenit cel mai important din țară, depășindu-l pe cel din Sighișoara”, a spus Niculai Barbă, care a mai precizat că tot în această vară, în Suceava vor avea loc și festivalurile de blues și rock.

Vicepreședintele CJ Suceava a declarat că pe 1 august va debuta și Luna Diasporei, cu o serie de evenimente pentru românii din Cernăuți, Ucraina,  și care va continua cu numeroase alte evenimente pentru sucevenii din afara granițelor țării, dar și cu întâlniri cu partenerii județului Suceava din regiunile Schwaben, Germania și Mayenne, Franța. Nu în ultimul rând, Niculai Barbă a spus că având în vedere că 2022 a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga”, administrația județeană intenționează să organizeze la Suceava un concert extraordinar susținut de acest mare compozitor.

„Toate aceste evenimente și multe altele vrem să le organizăm în scopul de a atrage cât mai mulți turiști în județ. Încercăm astfel să stimulăm cât se poate de mult dezvoltarea turismului de eveniment în județ”, a precizat Niculai Barbă. El a mai spus că CJ Suceava intenționează să publice o broșură cu absolut toate evenimentele care vor avea loc în această vară în județ, care va fi disponibilă pentru turiști atât pe site-ul acestei instituții, cât și în unitățile de cazare.