Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a ținut să transmită un avertisment serios privind respectarea igienei în zonele turistice aglomerate din județ, care vor deveni supraaglomerate, probabil, chiar de la acest final de săptămână.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a făcut referire în speciale la unitățile de alimentație publică gen rulote și fast-food, care funcționează sezonier, în zonele turistice, cum ar fi Parcul Ariniș, Pasul Palma, Rarău etc.

„Agenții economici, chiar și cei mici, care au deschise rulote sau alte astfel de puncte mici de vânzare trebuie să înțeleagă că nu pot funcționa oricum, că trebuie să se înregistreze sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că trebuie să facă dovada că personalul are acces la o sursă de apă și la o toaletă doar pentru personal. Sunt până la urmă niște condiții minime, când vorbim de produse alimentare vândute turiștilor.
Persoanele care vând trebuie să aibă carnete de sănătate la zi, să respecte condițiile minime de manipulare, să fie foarte atente la modul de depozitare și expunere și vânzare a produselor alimentare”, a transmis un apel Sorin Mihai Voloșeniuc.

Directorul DVSA Suceava nu a făcut întâmplător acest apel. Anul trecut, în vară, în aceste locații turistice, la unele unități de alimentație publică gen rulote și fast-food au fost descoperite mari probleme.

A fost vorba fie de lipsa documentelor sanitar-veterinare de înregistrare, fie de igienă necorespunzătoare ori depozitare necorespunzătoare. Mai concret, s-au găsit produse alimentare perisabile expuse în vitrine fără instalație frigorifică ori mizerie sau mucegai în locurile de preparare. Alte nereguli au fost legate de lipsa carnetelor de sănătate la zi pentru personal ori lipsa documentelor privind operațiuni de dezinfecție și deratizare.

Pentru neregulile găsite atunci s-au dat amenzi mari. 

Echipele de control sanitar-veterinar vor începe controale chiar de la acest final de săptămână, pentru a preîntâmpina problemele de anul trecut.