348 de candidați au absentat joi, 16 iunie, de la proba scrisă de matematică din cadrul evaluării naționale. Un elev de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret a avut nevoie de subiectul de rezervă, din motive medicale. Acesta a susținut proba începând cu ora 13:00. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, la proba de matematică au fost prezenți 5.791 de candidați. Niciun candidat nu a fost eliminat. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de matematică sunt publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro.

În județul Suceava au fost înscriși inițial pentru a susține probele scrise ale examenului de evaluare națională 6.139 de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a. Examenul a fost organizat în 159 de centre de examen.

Anul acesta, la sediul IȘJ Suceava, au fost aprobate 26 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale, după cum urmează: prelungirea timpului de lucru cu 1-2 ore pentru 21 de elevi, dintre care 10 elevi susțin probele cu interpret mimico-gestual, 5 elevi beneficiază de redactarea lucrării scrise prin utilizarea unor instrumente compensatorii, un elev beneficiază de prezența unui însoțitor în sala de examen, iar doi elevi de susținerea probelor într-o sală separată și cu citirea subiectelor de către un profesor asistent; susținerea probelor într-o sală separată pentru 3 elevi, dintre care doi cu dispozitiv de monitorizare a glicemiei (telefon mobil); transmiterea subiectelor prin dictare de către unul din profesorii asistenți pentru doi elevi, dintre care unul beneficiază și de redactarea lucrării scrise prin dictare către unul din profesorii asistenți. Pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite trei centre zonale de evaluare: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava și Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie,până la ora 14:00 (în centrele de examen).Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că subiectele pentru proba de matematică au fost concepute astfel încât să poată fi verificate șase competențe generale, au fost subiecte „de la simplu la complex, nivel cognitiv din ce în ce mai ridicat”. „Prima a fost aceea de identificare a unor date și informații, cea de-a doua competență a fost aceea de utilizare, este vorba de reguli și algoritmi de calcul. A treia competență este competența de aplicare, mai exact aplicarea acelor reguli de calcul a fost verificată. A patra competenţă este cea a exprimării în limbaj matematic. A cincea competență este la analize și interpretări, iar a șasea competență, cea mai complexă, este de modelare și transferare în alte situații. Altfel spus, este vorba de a ști, a utiliza, a acționa și în cele trei niveluri de competențe testate (...) Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem și au fost atent formulate subiectele astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obținerea notei 5, pentru obținerea notei 7, pentru obținerea notelor 8,50, 9,50 și pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte vor fi făcute de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică și trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.