Polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au fost angrenați, miercuri, într-o acțiune de control pe linia depistării transporturilor de lemn fără acte, identificând, pe parcursul a câteva ore, patru mașini care cărau lemn de proveniență ilegală.

Dimineață, în jur de 8.40, pe raza comunei Vicovu de Jos, echipajul de la Secția Gălănești a oprit pentru control o autoutilitară Mercedes Benz, care transporta material lemnos, fiind condusă de un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Putna.

Șoferul nu avea aviz de însoțire pe lemn, iar mașina a fost condusă la sediul Ocolului Silvic Putna, unde, în urma inventarierii, s-a stabilit faptul că era transportată cantitatea totală de 6.86 m.c., în valoare de peste 2.000 de lei. 

Șoferul a fost amendat cu 6.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

Acțiunea a continuat cu serviciu de patrulare în comunele din competența Secției Gălănești, iar la Putna a fost oprită o autoutilitară Ford Tranzit, care transporta lemn. La volan era un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Bilca, care a declarat că transportă lemn de foc, fag, și a prezentat un aviz de însoțire pentru 2 mc lemn. Polițiștii au avut suspiciuni că în realitate este vorba de mai mult lemn, astfel că au solicitat și aici un tehnician silvic. În urma inventarierii materialului lemnos s-a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată în plus cantitatea de 1,76 m.c. lemn foc fag în valoare de 296 de lei.

 

·       Transport mare de cherestea oprit la Bilca, cu șofer din Putna

 

O captură mult mai mare a fost realizată în jurul orei 16.50, când polițiștii de la Gălănești au oprit o altă autoutilitară Mercedes, încărcată cu lemn, de această dată pe raza comunei Bilca. Deși autoutilitara transporta o cantitate mare de cherestea rășinoase, șoferul, în vârstă de 49 de ani, din Putna, nu avea nici un document pe lemn.  

În urma inventarierii materialului lemnos s-a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea de 8,60 m.c. cherestea rășinoase în valoare de aproape 7.500 de lei. Un transport mare, așadar, de lemn de proveniență ilicită. Fiind vorba de o cantitate sub 10 mc, polițiștii nu au putut lua măsura confiscării mijlocului de transport.

Șoferul a încasat totuși amendă de 6.000 de lei, sancțiunea contravențională fiind însoțită, firesc, și de confiscarea lemnului. 

Nu a fost ultima captură pentru că, la 18.15, pe raza comunei Putna, polițiștii au oprit pentru control, pe  Drumul Comunal Putna, încă o autoutilitară care transporta material lemnos și care era condusă de un bărbat în vârstă de 41 ani, din orașul Vicovu de Sus.

Șoferul transporta lemn de foc, fag, pentru care nu avea aviz de însoțire. Ulterior s-a stabilit că în autoutilitară era transportată cantitatea de 2,14 m.c. lemn de foc, fag, în valoare de 370 de lei.

O astfel de acțiune, derulată pe parcursul unei singure zile, timp în care evident că între transportatori s-a dat ”alarma”, denotă destul de clar dimensiunile afacerilor ilegale cu lemn din anumite zone ale județului.