Concertul-spectacol omagial „Joseph Schmidt”, desfăşurat miercuri seară (15 iunie 2022) pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, sub egida Sărbătorii muzicii – „Fête de la musique”, a reprezentat o simbioză între culorile sunetelor, ale vocilor, ale emoțiilor.

Publicul sucevean a fost încântat și a aplaudat frenetic evoluția artiștilor care au urcat pe scenă în concertul-spectacol liric omagial dedicat memoriei celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt, de la a cărui moarte tragică se împlinesc 80 de ani.

În debutul evenimentului, Alina Mihăescu, directorul adjunct al Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, a făcut o scurtă prezentare a marele artist român Joseph Schmidt.

Pe scena Teatrului „Matei Vişniec” au evoluat apoi soprana Viorica Daud Corjan, baritonul Cezar Mititiuc, cunoscuţi publicului sucevean, profesori la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, alături de baritonul Eduard Ferenczi Gurban, de la Opera din Cluj-Napoca şi Nisa, contratenorul Alexandru Ioan Costea de la Opera din Bucureşti şi soprana Gladiola Niţulescu Lamatic, Prima Donna Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti. Corepetitor a fost Cezara Petrescu de la Universitatea „George Enescu” Iași.

Repertoriul artiştilor a cuprins canzonete italiene, şansonete, dar şi cele mai frumoase arii din opere şi operete de Johan Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet, George Enescu, Jacques Offenbach, Gioachino Rossini, Georg Friedrich Handel, Antonio Vivaldi, Ferenc Erkel, George Gershwin etc.

Pe lângă piesele prevăzute în programul spectacolului, artiștii au oferit publicului și câteva „surprize muzicale”, primite cu aplauze și entuziasm de spectatorii care au ales să petreacă mai bine de două ore în compania unor mari artiști, care au adus un omagiu muzical memoriei celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt, plecat mult prea devreme spre Ceruri, la vârsta de 38 de ani.

Evenimentul cultural de miercuri a fost organizat de Universitatea „Ştefan cel Mare”, Casa de Cultură a Studenţilor, în parteneriat cu Alianţa Franceză din Suceava şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec”.

 

·        „Tu nu ești mic, ești prea mic, în schimb ai să fii mare în înregistrări de radio, în filme, în concerte”

 

Inițiatorul Concertului-spectacol omagial „Joseph Schmidt” a fost profesorul emerit Vania Atudorei din Canada (microbiolog și profesor universitar, Cetățean de Onoare al Botoșaniului, locul unde s-a născut), pasionat biograf şi meloman cunoscut care pregăteşte publicarea unei cărţi despre viaţa artistului român.

Prof. Vania Atudorei, „un iscusitor al cuvintelor și un excelent cuvântător în metaforă”, a reușit să captiveze publicul încă de la începutul spectacolului cu prezentarea marelui tenor Joseph Schmidt, născut pe 4 martie 1904 la Davideni – Cernăuţi, într-o familie de evrei cu cinci copii. „În scurta sa carieră de doar 13 ani, a vândut milioane de discuri, a jucat în mai puține spectacole, pentru că era micuț, avea doar 1,50 m înălțime, dar după cum i-a spus un celebru dirijor german: <tu nu ești mic, ești prea mic, în schimb ai să fii mare în înregistrări de radio, în filme, în apariții în concerte>, ceea ce s-a și întâmplat”, a spus prof. Vania Atudorei, care a continuat să le prezinte spectatorilor, cu generozitate, lucruri inedite pe care le-a adunat din arhive, din biblioteci despre Joseph Schmidt și familia sa. Am aflat că Joseph Schmidt a cântat la Frasin, la Bucșoaia, pe ulițe..., unde oamenii se opreau din munca câmpului, de la cosit, din îndeletnicirile lor, „și păsările se opreau să cânte..., iar el cânta arii din operete, canțonete etc.”

Intervențiile prof. Vania Atudorei din timpul spectacolului, însoțite și de câteva filmulețe (arhivă) cu Joseph Schmidt, „cel mai mare tenor al lumii dintre cele două războaie mondiale”, au fost o adevărată lecție de cultură. 

 

·        Donație de carte și documente

 

Prof. univ. Vania Atudorei a apreciat că Auditorium-ul din campusul universitar sucevean şi o stradă din municipiul Suceava poartă numele artistului Joseph Schmidt. Nu doar artiștii au avut surprize pentru suceveni. Și Vania Atudorei a venit la Suceava cu o surpriză, un document, „un pașaport original din Imperiul Austro-Ungar, al unei persoane născute în 1858”, care a fost donat Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, locul în care a fost ștampilat acest act în anul 1887. După 135 de ani de peregrinări, acest document a revenit în România, acasă la el, în Bucovina, acolo unde a fost semnat.

Actul i-a fost înmânat prof. univ. dr. DHC. Sanda-Maria Ardeleanu, director al Bibliotecii Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu ocazia a 80 de ani de la moartea tragică a celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt. Astfel, Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”  se poate bucura de câteva volume ştiinţifice şi documente preţioase de arhivă primite în dar pe 15 iunie 2022, când putem spune fără să dăm greș că Suceava a fost din nou „capitala naţională a muzicii clasice”.

Inițiatorul concertului omagial „Joseph Schmidt”, prof. univ. Vania Atudorei, a apreciat public efortul pe care l-a făcut prof. univ. dr. DHC. Sanda-Maria Ardeleanuîn organizarea acestui eveniment de înaltă clasă la Suceava. La final, artiștii, prezentatorii, organizatorii evenimentului au urcat pe scenă și au primit binemeritatele aplauze din partea publicului.

 

·        Remember

 

Joseph Schmidt s-a născut pe 4 martie 1904 la Davideni – Cernăuţi şi a debutat la 20 de ani, având ulterior o scurtă, dar strălucită carieră internațională, cu un succes uriaş în spectacole, cinema, radio, în Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Olanda, Elveţia, Belgia etc. Vorbea şi cânta în 6 limbi: română, germană, ebraică, idiş, franceză şi engleză şi era supranumit „micul Caruso” (pentru că avea doar 1,50 m înălţime). Mama sa este înmormântată în cimitirul evreiesc din Gura Humorului, oraş în care familia artistului s-a refugiat după ocuparea Bucovinei. Joseph Schmidt a decedat tragic, la doar 38 de ani, în timpul războiului, ca refugiat într-un lagăr de muncă, în Elveţia.