Tășuleasa Social și Asociația de Ecoturism Țara Dornelor au semnat un protocol de colaborare care dă startul unui nou proiect pilot pe Via Transilvanica. Acesta se numește „Quality & Safety” și prevede ca cele 46 de borne Via Transilvanica aflate pe porțiunea de traseu care străbate Țara Dornelor să fie sablate cu numărul de kilometri și cu reprezentarea grafică a imaginii destinației de ecoturism.

Rolul acestui proiect pilot este de a oferi o nouă busolă de orientare pe traseu pelerinilor care iau la pas sau în șaua bicicletei „Drumul care unește”. Totodată, deschide calea asumării un rol activ al destinației de ecoturism Țara Dornelor în îmbunătățirea experienței de vizitare pe rutele: Pasul Mestecăniș - Vatra Dornei și Vatra Dornei - Poiana Negrii - Poiana Stampei. Aceste rute sunt strâns legate de comunitățile locale a patru dintre cele 10 unități administrativ-teritoriale ale destinației: Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor și Poiana Stampei.

Protocolul dintre cele două organizații partenere a fost semnat pe 14 iunie 2022, într-un cadru informal, de prietenie, la sediul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud. Documentul de intitulează: Cronica unei drumeții de calitate pe ruta Țara Dornelor – Via Transilvanica și prevede rolul fiecărei organizații cu privire la implementarea proiectului Quality & Safety, care va debuta în luna septembrie a.c..

Astfel, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor se angajează să acopere cheltuielile cu materialele necesare inscripționării celor 46 de borne; transportul materialelor și utilajelor de sablare; transportul și masa voluntarilor implicați în activitate.

Tășuleasa Social va coordona lucrările și va pune la dispoziție utilajele și resursele umane necesare implementării acestui proiect.

Delegația destinației de ecoturism Țara Dornelor a fost condusă de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, căreia i s-au alăturat:

- Reprezentanți ai rețelei ecoturistice locale:

Unitățile de cazare: Dorna Eco Camping și Pensiunea Agroturistică Poiana - din Dorna Candrenilor, Casa Carmen din Dorna Arini, Casa Emma din Vatra Dornei;

Producătorii locali de brânzeturi de la Izvorul Dornei – Poiana Stampei și Brânzeturi Călimani din Șaru Dornei;

- Autorități publice locale – Primăria Municipiului Vatra Dornei reprezentată de viceprimarul Marius Rîpan;

- Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, reprezentat de Petru Ariciuc, Ionel Lazariuc și Cristian Huțan;

- Centrul de Informare și Promovare Turistică Vatra Dornei, reprezentat de Mariana Coman.

- Organizația Tineretului Dornean, reprezentată de Dorian Dascălu, Ema Gavriluță și Mihaela Pașcan;

- Centrul de Publicitate Turistică by viewer.ro, reprezentat de Vlad Pașcan;

- Studio Chiriluș Vatra Dornei, reprezentat de Ema Chiriluș.

Echipa Țării Dornelor a fost întâmpinată de Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, inițiatorul și coordonatorul proiectului Via Transilvanica, Iulia Alexandra Mureșan, director de comunicare, alături de o parte din echipa de voluntari ai Asociației Tășulesa Social. În cadrul întâlnirii, gazdele au oferit surpriza unei proiecții în avanpremieră a filmului „Oamenii Drumului: Terra Banatica”, primul documentar de lung metraj despre #drumulcareuneste, care se va lansa pe 24 iunie la Cluj-Napoca. La schimb, oaspeții au completat atmosfera de sărbătoare cu o degustare de produse montane certificate de la care nu au lipsit brânzeturile, păstrăvul afumat, preparatele din carne și băuturile aromate din fructe de pădure, ca zmeura, afinele sau fragile.

Cum spune și Cronica proaspăt semnată, „În acest demers, vedem doar începutul unui drum lung în care vom fi partea ospitalieră și familiară a experienței de călătorie a drumeților de pe Via Transilvanica, atunci când străbat ținutul mirific al Dornelor în căutarea sinelui și a binelui”.