Subiectele de la proba la limba română, prima din cadrul examenului de Evaluare Națională, au fost distribuite încă de la ora 9.00 dimineața pe un grup de WhatsApp, de un angajat al Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Teodor Balan”, din Gura Humorului.

Anunțul referitor la tentativa de fraudare a examenului a fost făcut, marți, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat că un profesor din Suceava ar fi distribuit subiectele și că au fost deja anunțate organele de cercetare penală. De asemenea, ministrul Educației a afirmat că nu tolerează încălcarea de către profesori a secretului de serviciu.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Suceava, Grigore Bocanci, a declarat că după codul de la care au fost distribuite subiectele, Centrul Național de Politici pentru Evaluarea în Educație, din subordinea Ministerului Educației, a stabilit că este vorba despre Școala „Teodor Balan”. „Subiectele au apărut pe un grup de WhatsApp al părinților. IȘJ Suceava a început o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, a declarat șeful IȘJ.

De ancheta administrativă se ocupă adjunctul IȘJ Gabriel Matei. Acesta a afirmat că a solicitat note explicative despre ceea ce s-a întâmplat, de la președinta comisiei de examen din școală și de la patru membri, iar în cursul zilei de miercuri cercetarea va continua la școala din Gura Humorului. Potrivit inspectorului Matei, broșura cu 10 pagini care cuprinde subiectele examenului la limba română a fost integral scanată și postată pe grupul de WhatsApp. „Mâine mergem să vedem și probele audio-video. Astăzi toți cei întrebați au spus că nu știu nimic. Nu mă pot pronunța în legătură cu cine ar fi făcut asta, dar sunt sigur că vom afla unde și de către cine s-au scanat cele 10 pagini din broșura cu subiectele”, a declarat inspectorul Matei, care a mai precizat că examenul nu a fost influențat de distribuirea matinală a subiectelor.