Suceveanul arestat în lipsă pentru conducere sub influența alcoolului, după tragica urmărire în trafic de la Sucevița, soldată cu doi morți, are emis pe numele său, mai nou, și un mandat european de arestare.

Tribunalul Suceava a admis săptămâna trecută contestația procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți și a dispus emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui Tiberius Vatamaniuc, din Sucevița.

Vatamaniuc figura oricum urmărit, în baza mandatului de arestare în lipsă, însă noul mandat european face ca acesta să aibă statut de urmărit și în Germania, țara în care s-ar afla. Mai concret, acesta figurează în toată baza de date europeană ca urmărit general, iar orice identificare a acestuia, în orice împrejurare, ar duce la punerea în aplicare a mandatului.

Autoritățile germane au obligația de a demara activități pentru identificarea acestuia. Anterior, doar în baza unor informații concrete ale autorităților române, nemții ar fi putut să îl caute pe Vatamaniuc.

În urmă cu puțină vreme urmăritul a apărut într-o filmare din care rezulta că s-ar afla în Essen, în Germania.

Din păcate, tragedia de la finalul lunii aprilie de la Sucevița s-a transformat în cele din urmă în dublă tragedie.

Dionisie Rotar, în vârstă de 47 de ani, din Marginea, cel care conducea mașina urmărită de Vatamaniuc, a decedat la finele lunii mai. Acesta a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul Județean Suceava, iar pe 25 mai a fost externat și transferat la o clinică de specialitate din Iași, unde urma să fie operat din nou. Trei zile mai târziu a murit.

Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, pasager în mașina lui Rotar, a murit chiar după accident. Mașina cu care circulau cei doi, marca BMW, a fost urmărită de activistul de mediu Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, iar ulterior a zburat în albia râului Sucevița.

 

·        Un conflict, consum de alcool și o urmărire în trafic la viteză foarte mare, care a dus la un accident iminent

În noaptea de 25 spre 26 aprilie, un echipaj al Poliției Rurale Marginea care se afla în misiune la Sucevița a observat în jurul orei 0.30 un autovehicul care circula cu mare viteză. Agenții au făcut semnele legale de oprire, dar șoferul le-a ignorat. Imediat, din spate a apărut autoturismul marca Audi condus de Tiberius Vatamaniuc. Și acesta a ignorat semnalele polițiștilor, care s-au urcat în mașină și au plecat în urmărirea celor două mașini. La scurt timp, le-au pierdut din vizor deoarece atât BMW-ul, cât și Audi-ul goneau cu circa 200 km/h.

După aproximativ doi kilometri, poliţiştii au observat autoturismul marca Audi, iar din acesta a coborât un bărbat care a fugit. L-au urmărit circa 50 de metri și au reușit să îl imobilizeze, iar ulterior l-au dus la secție. S-a constatat că este vorba de Tiberius Gheorghe Vatamaniuc și că emana halenă alcoolică. Activistul de mediu a refuzat să sufle în etilotest, dar a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge.

Vatamaniuc a recunoscut că a băut și a spus că s-a urcat la volan și a plecat după cei doi, după ce ar fi fost agresat de aceștia.

O expertiză tehnică se va face în acest caz, ocazie cu care se va stabili dacă a existat vreun contact între Audi și BMW înainte ca ultimul autovehicul să părăsească șoseaua și să ajungă în albia râului Sucevița. Din primele date, în apropierea unui pod care traversează râul Sucevița, într-o curbă la dreapta, șoferul Dionisie Rotar a pierdut controlul asupra volanului. Mașina a intrat pe contrasens, a mers aproape 40 de metri pe spațiul verde, a scos din rădăcini un copac, iar apoi s-a răsturnat în albia râului Sucevița. Cei doi bărbați au rămas încarcerați și a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate ale ISU Suceava pentru a fi scoși dintre fiarele contorsionate.

 

·        Infracțiunile pentru care este anchetat la acest moment Vatamaniuc

Vatamaniuc a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, în condițiile în care mai este trimis în judecată într-un dosar pentru infracțiunile de ”conducere fără permis” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”. Acesta este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat, avariind un gard și plecând de la fața locului. Ulterior, mai mulți din amicii săi au dat declarații în favoarea sa, în sensul că altcineva s-ar fi aflat la volan. 

Acest dosar este pe rolul Judecătoriei Rădăuți.