„Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea, s-au numărat printre subiectele de la evaluarea națională, proba scrisă la limba și literatura română, pe care absolvenții de clasa a VIII-a au susținut-o marți, 14 iunie 2022. Pe baza acestora au fost câte nouă cerințe la primul text și opt pentru al doilea. Elevii au primit varianta 4 a subiectelor făcute pentru acest examen de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, instituție din subordinea Ministerului Educației.

Conform Edupedu.ro, subiectele de „creație” au fost punctul 9 de la subiectul I A și subiectul al II-lea. La subiectul I A, punctul 9, enunțul a fost acesta: Asociază fragmentul din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text. „De remarcat aici că autorii au lăsat libertatea elevilor de a alege și un text citit fără să fie în cerințele de la școală.La al doilea subiect <de creație>, cel de la subiectul al II-lea, elevii au primit următoarea cerință: <Imaginează-ți că tocmai te-ai întors din vacanță. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici>”, conform Edupedu.ro.

În județul Suceava, examenul de evaluare națională esteorganizat în 159 de centre de examen. Probele scrise ale examenului de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a: 14 iunie 2022, la limba și literatura română, și 16 iunie 2022, la matematică.Sunt înscriși pentru a susține probele scrise ale examenului de evaluare națională 6.139 de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a. 26 de elevi suceveni susțin evaluarea națională în condiții speciale. Inspectorul școlar general adjunct, prof. Matei Gabriel, a spus că pentru evaluarea lucrărilor au fost constituite trei centre zonale de evaluare: Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava și Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava.

Calendarul evaluării naționale 2022 este următorul: 14 iunie 2022 – proba la limba și literatura română — proba scrisă, 16 iunie 2022 – matematică — proba scrisă, 17 iunie 2022 – limba și literatura maternă — proba scrisă; 23 iunie 2022 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor; 24 iunie – 29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor; 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2022 după soluționarea contestațiilor; după evaluarea națională, pe 14 iulie începe repartizarea computerizată la liceu.

 

  • 344 de elevi nu s-au prezentat la proba scrisă la limba și literatura română

Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspectorul școlar Ioan Cezar Anuței, la examenul de marți au fost prezenți 5.795 de candidați. Inițial s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului de evaluare națională 6.139 de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Subiectele și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro. Următoarea probă scrisă (matematică) va avea loc joi, 16 iunie. Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Inspectorul școlar Ioan Cezar Anuței a mai completat: „Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se regulamentul general privind protecția datelor personale. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.