Câteva mii de pelerini din întreaga țară, dar și din Republica Moldova și Ucraina au participat, sâmbătă, la marea sărbătoare a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, la împlinirea a 518 de la trecerea în neființă a domnitorului și a 30 de ani de la canonizarea acestuia. Hramul Mănăstirii Putna i-a adus împreună pe românii de pe cele două maluri ale Prutului, pe lângă numărul mare de grupuri de pelerini din Republica Moldova, la Sfânta Liturghie fiind prezent și ministrul afacerilor interne din această țară, Ana Revenco, alături de o delegație importantă de oficiali. De altfel, delegația condusă de Ana Revenco a fost prima care a depus coroane de flori la mormântul lui Ștefan cel Mare în cadrul ceremoniei care a avut loc la finalul Sfintei Liturghii. Tot din Republica Moldova a fost prezentă și garda de onoare a Ministerului Afacerilor Interne, care alături de cadrele militare din județul Suceava au participat la ceremonia militară organizată la Mănăstirea Putna.

Curtea mănăstirii Putna, plină de pelerini în costume naționale

Manifestările organizate la Mănăstirea Putna cu prilejul sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la împlinirea a 30 de ani de la canonizare au început, astăzi, cu întâmpinarea gospodarilor care au venit în pelerinaj la mormântul domnitorului. Apoi, cele câteva mii de pelerini, marea lor majoritate venind îmbrăcați în haine naționale, au asistat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre enoriașii prezenți la slujbă s-au aflat și politicieni suceveni și primari din mai multe localități ale județului.

ÎPS Calinic: Din întreaga dinastie a Mușatinilor s-a născut un sfânt, Sfântul domnitor Ștefan cel Mare

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul său, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a vorbit despre întreaga dinastie a Mușatinilor. ÎPC Calinic a făcut referire și a prezentat pe scurt fiecare domnitor și voievod al Moldovei din neamul Mușatinilor. „Iubiți credincioși. Am căutat să vă aduc în atenție o sinteză a sintezelor, reconstituind cu economia de cuvinte specifică unui astfel de moment,  perioada dinastiei Mușatinilor. Din toată această dinastie s-a născut și un sfânt. Sfântul domnitor Ștefan cel Mare, în incinta ctitoriei și a cetății sale aflându-ne cu toții astăzi, pentru a retrăi, de această dată liturgic, istoria acestui sfânt domnitor. Sfinții, iubiți credincioși, au fost oameni ca și noi. Ei nu au fost persoane din mit sau din legendă. Ei au fost oamenii care au avut căderi, scăderi și decăderi, dar care prin pocăință, pocăința fiind cheia principală, au deschis ușa Împărăției lui Dumnezeu. Preluați o astfel de cheie de la prietenii adevărați ai frățiilor voastre și ai noștri care au fost, sunt și vor rămâne Sfinții. Amin!”, le-a transmis ÎPS Calinic pelerinilor veniți la Mănăstirea Putna.

După slujbă, preoții și pelerinii au asistat la un recital al Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, care au interpretat poezii și cântece dedicate marelui voievod.

Manifestările de astăzi de la Mănăstirea Putna s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane de flori din partea autorităților la mormântul lui Ștefan cel Mare, după care a urmat o defilare a trupelor militare din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava și a delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.