Toți cei 13 copii care au manifestat simptome de toxiinfecție alimentară în timp ce se aflau cazați la o pensiune din Sucevița și au fost internați, marți noapte, la Spitalul Municipal Rădăuți, au fost externați miercuri la prânz. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Alina Cigoli, a declarat că starea copiilor care au ajuns marți noapte la spital s-a îmbunătățit și au putut fi externați. Miercuri dimineața s-a prezentat la spital și un alt copil din tabără, cu sindrom dispeptic, dar după consultație și investigații acesta a plecat cu recomandare la domiciliu.

Marți noapte, la pensiunea din Sucevița a ajuns și o echipă de inspectori sanitari de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, care a prelevat probe din alimente și teste de sanitație: Cu prilejul verificărilor efectuate în unitate, au fost recoltate 9 probe de alimente, o probă de apă și 5 teste de salubritate. Probele recoltate sunt în lucru, rezultatele urmând a fi disponibile cel mai devreme în cursul zilei de vineri.

Reamintim că la pensiune erau cazați 40 de copii și adolescenți din București, elevi de clasa a IV-a și de liceu, veniți în tabără în perioada 3-8 iulie. Marți seara, după ce unii dintre copii au început să prezinte simptome de toxiinfecție alimentară -  greață, vărsături, dureri de cap și dureri abdominale, a fost solicitată asistență medicală prin serviciul de urgență 112.

Către Sucevița au fost dirijate 8 ambulanțe, dintre care o ambulanță cu medic de la Suceava, pentru o mai bună gestionare a trierii pacienților. După evaluarea la fața locului, efectuată de echipajele de la Ambulanță, 13 dintre copii au fost transportați la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Rădăuți și toți au fost internați în secția Pediatrie. Este vorba despre 6 elevi din clasa a IV-a și 7 elevi de liceu. Alimentele consumate de copii la pensiune au fost supă de pui, brânză de burduf, tocăniță din carne de porc, șnițel de pui, cartofi prăjiți, pandișpan cu mere.

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de DSP, în urma discuțiilor cu însoțitorii grupurilor a reieșit că în data de 3 iulie, pe durata drumului de la București la Sucevița, copiii au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au mâncat la pensiune. „În cursul nopții de luni spre marți, un copil s-a simțit rău acuzând dureri abdominale, greață și vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceștia au solicitat asistență medicală prin serviciul de urgență 112. Au ajuns la camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuți în seara zilei  de 5 iulie a.c., începând cu ora 22.30. Toti au fost consultați și li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluția a fost favorabilă”, se arată în comunicat.

DSP urmează să stabilească, în urma anchetei epidemiologice aflate în desfășurare, care au fost cauzele care au dus la producerea acestui eveniment.