Un tânăr judecat pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și furt de auto în scop de folosință, fapte comise în termenul de încercare al altei condamnări, și-a aflat sentința finală, vineri, 22 iulie, la Curtea de Apel Suceava.

David Iustin Stănică are de executat 5 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare, pedeapsă ceva mai redusă decât cea de 6 ani și 8 luni stabilită de Judecătoria Vatra Dornei.

Pe 6 ianuarie a.c., în jurul orei 16.45, un echipaj de poliție de la Vatra Dornei, în timp ce acționa în trafic, pe strada Calea Transilvaniei, a observat un autoturism condus în mod ciudat, cu manevre scurte de schimbare a direcției de mers. Polițiștii au oprit imediat autoturismul marca Opel.

La volan a fost identificat un anume Iustin Stănică, din comuna Șaru Dornei, o veche cunoștință a oamenilor legii dorneni. Tânărul mirosea a alcool, etilotestul indicând concentrația de 0,75 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Verificarea bazei de date a fost doar o formalitate, tânărul nefiind posesor de permis de conducere.

Cu privire la mașină, din cercetări a rezultat că aceasta aparține unui bărbat care deține o societate în Vatra Dornei, angajatorul celui de la volan. Tânărul a sustras cheia de pe un panou din curtea societății la care lucra ca muncitor necalificat.

După episodul din 6 ianuarie, Iustin Stănică a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” și „furt în scop de folosință”, fiind arestat preventiv.

Tânărul era arestat din luna ianuarie a acestui an.

 

·        Beat și fără permis, pe deasupra și vitezoman

 

În luna mai a anului trecut, David Iustin Stănică a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilindu-i un termen de 4 ani în care nu avea voie să mai comită infracțiuni. Din păcate pentru el, a recidivat după ceva mai bine de jumătate de an. Mai mult, a recidivat cu același gen de infracțiuni.

În vara anului 2020, Stănică, în vârstă de 20 de ani, rula pe strada Chilia din Dorna, care face legătura cu DN 17B, cu 141 de km/h, în condițiile în care pe drum era strat de apă consistent. El a fost înregistrat de un radar al polițiștilor dorneni, care au reușit să-l oprească pe vitezoman înainte de a provoca o nenorocire.

Atunci, tânărul avea concentrația de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Deși sub control judiciar, în vara lui 2021, tânărul a comis-o din nou, ieșind în decor cu mașina. Din nou conducere fără permis și sub influența alcoolului.

Judecat în două dosare penale privind infracțiuni la regimul rutier, tânărul a scăpat până la sentința de acum cu o pedeapsă cumulată, dar cu suspendare, efectuând și câteva luni de arest preventiv.

În noile condiții, cu infracțiuni repetate și comise în stare de recidivă post-condamnatorie, tânărul nu s-a mai putut bucura de clemență.