Două dintre investițiile care urmau să fie inițiate anul acesta și aveau deja alocate fondurile necesare în bugetul municipiului Suceava, dar care au stârnit numeroase critici și proteste, sunt pe cale să fie „băgate la sertar” sau chiar e posibil să se renunțe total la ele.

Este vorba de roata panoramică care făcea parte din strategia turistică a municipiului reședință de județ, dar și proiectul de modernizare a sălii de la etajul 5 din sediul Primăriei Suceava, unde au loc ședințele de Consiliu Local.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 28 iulie, în cadrul proiectului de modificare a programului de investiții pentru 2022, inițiat de primarul Ion Lungu, la două dintre poziții, de la „Lucrări noi” se diminuează  cu 3 milioane de lei finanțarea pentru „Roată panoramică” și cu un milion de lei bugetul pentru „Reabilitare și modernizare sală ședințe sediu Primărie”.

Practic, cele două proiecte de investiții rămân total fără finanțare, cu cele patru milioane de lei rezultate urmând să fie majorat Fondul de rezervă al municipalității.

Roata panoramică se dorea a fi instalată pe platoul Cetății de Scaun, cea mai importantă atracție turistică istorică din municipiu, de unde și considerațiile unora că este o „asociere  nepotrivită”, în vreme ce alții spus că ar fi atras mai mulți turiști în zonă, deci inclusiv la obiectivele turistice existente. Realizarea roții panoramice ar fi costat 0,97% din bugetul Consiliului Local pentru 2022.

Dar aceasta ar fi fost funcțională cam la un an de la semnarea contractului de achiziție, realizarea acesteia făcându-se peste hotare, iar apoi piesele fiind aduse pentru a fi montate aici.

În privința modernizării sălii de Consiliu Local, aceasta era considerată a fi necesară deoarece proiectul de modernizare a sediului Primăriei Suceava, cu fonduri europene, nu a cuprins și etajul 5, care a fost al Consiliului Județean până acum ceva timp. Planurile de modernizare includeau transformarea totală a sălii de Consiliu Local, prin dotarea acesteia cu mobilier modern, realizarea unui amfiteatru, care să permită un număr mai mare de cetățeni prezenți în sală la ședințe și festivități, precum și elemente de decor deosebite, în genul celor utilizate și la modernizarea Sălii Unirii, din Palatul Administrativ (Consiliul Județean Suceava).

Motivația renunțării la cele două proiecte de investiții nu este precizată în proiectul de hotărâre.