O campanie de sterilizare de amploare, care își propune să ducă la sterilizarea a câteva mii de câini și pisici, cu și fără stăpân, până la finele lunii august, este în plină desfășurare în județul Suceava.

Maratonul a început la finele săptămânii trecute și este organizat de Asociația ”Casa lui Patrocle”, fiind sponsorizat integral de Ștefan Mandachi și Fundația Jeni Mandachi.

În această campanie sunt înscrise 14 cabinete veterinare din municipiul Suceava (aproape toate), plus cabinete din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei, Marginea și Rădăuți.

Programul de sterilizare gratuită este atât pentru câini, cât și pentru pisici, cu sau fără stăpân.

Se vor organizat inclusiv caravane de sterilizare prin județ, cu o echipă de medici de la Iași. De exemplu, vineri și sâmbătă, în această săptămână, caravana va ajunge la Adâncata. Se fac intens programări pentru sterilizare gratuită la cabinetele veterinare partenere și la numărul de telefon 0740 608 857, care este extrem de solicitat.

Roxana Ciornei, președintele Asociației „Casa lui Patrocle”, a explicat cum se încearcă obținerea unei eficiențe cât mai mari. ”Facem apel la iubitorii de animale ca, pe lângă câinii sau pisicile lor, să aducă personal măcar un animal fără stăpân. Noi sterilizăm aceste animale, iar apoi le predăm celor care le-au adus, care își iau angajamentul să se ocupe de ele, să le adăpostească una-două zile și apoi să le ducă înapoi de unde le-au luat. Câinii sterilizați și reveniți pe stradă vor avea crotalii roșii cu însemnele asociației noastre, se va ști clar care au fost sterilizați și care nu, pentru o eficiență cât mai mare. Mă bucur că sucevenii par să înțeleagă mesajul nostru, importanța sterilizării, avem foarte multe solicitări și programări”, a declarat Roxana Ciornei, subliniind că are deja 2.000 de câini programați pentru sterilizare.

Aceasta a subliniat că prioritari la sterilizare sunt câinii fără stăpân: ”Ambele adăposturi care sunt în municipiul Suceava sunt suprapopulate, la fel și cele care mai sunt prin județ, oricum foarte puține la număr. Câinii de pe stradă sunt prioritari la sterilizare, ei sunt sursa suprapopulării adăposturilor și a problemelor cu care ne confruntăm. Credem și sperăm că sucevenii vor merge în majoritate pe această soluție corectă și umană, a sterilizării”.  

Una dintre explicațiile noilor suprapopulări cu câini fără stăpân este că toate adopțiile din Europa din ultimele luni s-au făcut pentru câinii din Ucraina.

”Situația câinilor comunitari generează de peste 20 de ani dezbateri intense între autorități, iubitorii de animale și cei ce doresc eliminarea lor de pe străzi. Pentru o rezolvare umană și civilizată este nevoie de o soluție coerentă care să trateze cauza fenomenului, și nu doar efectul: implementarea unui program de STERILIZĂRI în masă.

Sterilizăm câini și pisici cu și fără proprietar. Facem un apel către iubitorii de animale care au disponibilitate de a ajuta să aducă la campanie câinii și pisicile de pe stradă, din jurul blocurilor, din curțile instituțiilor, de pe șantiere, din ogrăzile bunicilor de la țară”, este mesajul promovat intens de organizatorii celui mai amplu program de sterilizare din județul Suceava.