Municipalitatea suceveană urmează să beneficieze de finanțări de cel puțin 60 de milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, dar prin proiectele depuse se dorește atragerea a 100 de milioane de euro.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că pe data de 25 iulie s-a semnat acordul de parteneriat între România și Uniunea Europeană pentru perioada de finanțare 2021-2027, încât, pe Programul Operațional Regional, Agenția de Dezvoltare Nord Est va primi suma de 1,75 miliarde de euro.

„Primăria Suceava are o sumă prealocată pe Zona Urbană Funcțională de 60,645 milioane de euro, din care, pe prioritatea 2, la capitolul <O regiune durabilă mai prietenoasă cu mediu> – 19,33 milioane de euro, distribuiți între reabilitare clădiri publice – 10,311 milioane euro, clădiri rezidențiale – 3,657 milioane de euro, creștere protecții și conservării naturii, a biodiversității, a infrastructurii verzi inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare – 5,361 milioane de euro. Această sumă vine în concordanță cu 100 de orașe europene inteligente și neutre climatic. Vom putea promova proiecte pentru reducerea poluării, energie verde, precum și conservarea naturii, plantări de arbori”, a explicat edilul sucevean.

Finanțările mai includ capitolele: „O regiune cu mobilitate mai durabilă” - proiectul transport metropolitan (autobuze electrice și stații de încărcare) de 21,738 milioane de euro, „O regiune educată” – 8,107 milioane de euro, pe învățământ antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar, precum și „O regiune mai digitalizată” – 2,766 milioane de euro.

La capitolul privind educația, Primăria Suceava ia în calcul o colaborare cu Universitatea Suceava pe „învățământ dual”, o primă discuție în acest sens având loc între primarul Ion Lungu și rectorul Valentin Popa, la premierea echipei de handbal.

La capitolul „O regiune mai atractivă” se urmărește promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul economic, social al culturii, patrimoniului natural, al turismului durabil și al securității zonei urbane – 8,701 milioane de euro.

„Este o veste bună că avem sume prealocate de 60,645 milioane de euro. Aceste sume sunt la prima strigare, ca să spun așa. Pentru restul trebuie să ne batem la competiție și eu spun că noi avem șanse, avem experiență, am făcut și altă dată acest lucru. Conform reglementărilor, după doi ani de zile atunci când se face bilanțul cu sumele care nu au fost utilizate se merge mai departe și se repartizează pe competiție, pe bază de proiecte, vom avea posibilitatea să mai atragem fonduri europene pe Programul Operațional Regional”, a precizat primarul Ion Lungu, amintind faptul că la depunerea proiectelor, la Piatra Neamț, municipalitatea suceveană a mers cu proiecte pregătite în valoare de 100 de milioane de euro.