Bătăi de tobe, chipuri luminate de flăcările torțelor, sunet de goarne și arlechini veseli, cai neastâmpărați struniți de luptători neînfricați sau fachiri aruncători de flăcări, cu toții s-au adunat și au pornit în această seară prin Suceava, într-una dintre cele mai mari și mai frumoase parade medievale din țară.
Pe traseul bineștiut de-acum, mii de oamenii au ieșit în stradă, la geamuri și balcoane, pentru a-i petrece cu privirea, a-i filma sau fotografia pe cei care au bătut gongul celei de a XIV-a ediții a Festivalului de Artă Medievală ”Ștefan cel Mare” de la Suceava și au străbătut cu alai orașul până în Cetatea de Scaun. Bucuria a fost cu atât mai mare pentru privitori, dar și pentru participanții la paradă, cu cât frumosul obicei a fost reluat după o pauză de 3 ani, cauzată de pandemie.
Dorința mare de revedere a făcut ca în acest an numărul celor care au mărșăluit pe străzile orașului să depășească 530 de participanți proveniți din trupe care susțin spectacole cu caracter medieval, parada beneficiind și de o participare peste așteptări în ceea ce privește numărul de cai frumos echipați ca în vremurile de altădată. Seara se va încheia cu un concert al trupei Proconsul, pe platoul Cetății de Scaun.