Cercetătorul sucevean Ștefan Dascălu a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H - „Cercetarea științifică”, decretul fiind semnat marți, 23 august.

Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică la Universitatea Oxford din marea Britanie.

„Sunt foarte bucuros şi onorat că am putut aduce un sprijin eforturilor de sănătate publică din România, fapt care a fost recunoscut astăzi prin numirea în grad de Cavaler al Ordinului Meritul Cultural, categoria "Cercetare ştiințifică". Îmi doresc să pot contribui şi pe viitor, prin activitățile profesionale şi cele de voluntariat, la o României mai bună, mai educată şi mai sănătoasă”, a menționat tânărul.

Acesta a fost implicat, în ultimii ani, în numeroase activități din sfera sănătății.

A fost unadintre principalele voci în spațiul academic și în cel mediatic din România și din diaspora în timpul pandemiei. A publicat articole academice în reviste științifice de prestigiu, în care a analizat situația sanitară din România în principal din perspectiva politicilor de sănătate publică. O parte dintre aceste lucrări au fost rezultatul unor colaborări internaționale și interdisciplinare pe care le-a condus, reunind cercetători din România și Regatul Unit, din domenii precum imunologie, epidemiologie, sănătate publică, libertate religioasă și teologie.