Polițiști rutieri și de ordine publică au fost angrenați, în perioada 20-23 august, în acțiuni intense de control pe linia depistării șoferilor băuți, mai ales pe timp de noapte.

Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate au efectuate peste 600 de testări cu aparatele etilotest.

În cadrul acțiunilor de control au fost suspendate 73 de permise de conducere și au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost aplicate 477 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 220.000 de lei.

Au fost întocmite mai multe dosare penale pentru consum de alcool la volan. Un caz din noaptea de luni spre marți reprezintă de departe recordul de alcoolemie al acțiunii de control. O alcoolemie atât de mare în aerul expirat este de altfel foarte rar întâlnită în general.

În jurul orei 1.00 din noapte, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiuni pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, au oprit, pe DJ178E, pe raza comunei Cacica, un autoturism condus de un localnic în vârstă de 45 de ani,

Inițial, bărbatul de la volan a încercat să se sustragă controlului, încercând să fugă din mașină, însă polițiștii l-au imobilizat și încătușat.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, din Cacica, mirosea a alcool, iar verificarea cu etilotestul a indicat concentrația de 1,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital, pentru recoltarea de probe biologice. În mod normal, la o astfel de alcoolemie în aerul expirat, alcoolemia în sânge va depăși cu mult valoarea de 3 la mie. 

În acest caz, firesc, s-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

”Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Florin PAIU