Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Asociația Institutul Bucovina a reușit să ofere peste 900 de servicii suport refugiaților care s-au stabilit în județul Suceava, în special celor din categoria mame, copii și persoane aflate în situații vulnerabile.

De asemenea, în această lună, o delegație din partea centrului s-a deplasat la Cernăuți, pentru reevaluarea situației refugiaților ucraineni găzduiți la Spitalul de Psihiatrie. Este vorba de 82 de persoane cu dizabilități psihice cronice, care au fost transferate aici de la unitatea spitalicească din regiunea Lugansk. Ca urmare a conflictului armat, clădirea fostului spital a fost aruncată în aer, iar pacienții care au supraviețuit au fost evacuați de urgență, fiind martorii unei realități dramatice: singurele bunuri care le-au rămas sunt pijamalele pe care le purtau în momentul plecării, spun reprezentanții Asociației Institutul Bucovina.  

 

  • O listă lungă de nevoi

 

Specialiștii organizației, care își desfășoară activitatea și în cadrul Centrului de Urgențe Sociale Suceava lucrează și dincolo de granițele României, într-un proiect umanitar finanțat de Norwegian Church Aid, implementat de Heks Eper, în colaborare cu Fundația Open Fields și Institutul Bucovina.

Prin intermediul proiectului umanitar lansat, Asociația Institutul Bucovina a distribuit pacienților vouchere pentru alimente, precum și kit-uri de igienă cu produse de bază. Evaluarea inițială a nevoilor acestor persoane a adus la cunoștința specialiștilor o listă lungă de necesități care să asigure un minimum de trai decent, iar lipsa îmbrăcăminții reprezintă una dintre cele mai apăsătoare griji, mai ales în contextul apropierii sezonului rece.

În continuarea vizitei, delegații s-au deplasat și la Liceul Vocațional de Artă Nr. 5 din Cernăuți, acolo unde internatul școlii este casă pentru mai mult de 150 de mame, copii și vârstnici care și-au pierdut locuințele.

 Pentru copiii aflați la vârstă școlară și părinții acestora, luna septembrie, care dă startul noului an școlar, aduce multe griji, neliniște și lipsă de speranță în sufletul micuților, care nu știu dacă vor putea participa la cursuri undeva, dacă vor avea acces la internet, hăinuțele sau rechizitele necesare. Aceștia locuiesc în camere cu 4-6 paturi și folosesc băi comune.

 

  • Apel pentru donații

 

 

Deși eforturile Asociației Institutul Bucovina și ale voluntarilor săi continuă și în prezent prin sprijinirea refugiaților din țară, este nevoie urgentă de resurse și bunuri materiale precum obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru adulți și copii, care să ajungă la persoanele vulnerabile rămase în Cernăuți sau alte regiuni din Ucraina. Dorim să îi încurajăm pe cei care se află în posibilitate de a dona sau asigura transportul ajutoarelor umanite către aceste regiuni, să ia legătura cu reprezentanții celor două centre pentru refugiați – de la Spitalul de Psihiatrie și Liceul Vocațional de Artă Nr.5 Cernăuți, pentru aprovizionarea lor cu lucrurile necesare care să asigure condiții optime de trai.

În plan social, războiul din Ucraina reflectă două realități distincte: pe de o parte, cea a persoanelor care au părăsit teritoriul țării și s-au stabilit în alte state europene în vederea începerii unei noi vieți, iar pe de altă parte, cea a locuitorilor care din motive personale/ profesionale, nu au reușit să fugă din calea războiului, au mai spus cei din Asociație.