Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană, din ziua de marți, 23 august, fapt confirmat și de cursul oficial al Băncii Naționale a României. Creșterea este constantă și evidentă și din graficele BNR de o lungă perioadă de timp, până la un curs oficial de 4.92 lei al dolarului.

La casele de schimb valutar din Suceava dolarul a început să depășească euro la cumpărare începând de luni, în timp ce marți a depășit evident moneda europeană și la vânzare și la cumpărare.

La vânzare, dolarul s-a dat cu 4.91-4.93 lei, față de 4.86 euro, în timp ce la cumpărare pentru dolar s-au oferit 4.87 lei, față de 4.84-4.85 pentru euro.

Pe pieţele internaţionale, moneda euro a coborât din nou, marţi, sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters.

Ultimul raport BNR asupra inflaţiei consemnează: ,,Nivel mai depreciat al euro în raport cu dolarul american pe fondul expunerii mai ridicate a zonei euro la războiul declanşat de Rusia în Ucraina”.