Centrul medical de radioterapie oncologică Lotus Center, din incinta Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, ale cărui lucrări au fost finalizate, a fost vizitat, miercuri, de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Centrul este în etapa finală de obținere a avizelor de funcționare și va fi operațional în perioada imediat următoare, după cum a anunțat premierul. Investiția, care în această etapă este de 7,2 milioane de euro, a fost realizată de firma RT Lotus Center din Cluj-Napoca. Centrul i-a fost prezentat premierului de reprezentantul firmei, dr. Sorin Ovidiu Blaga. „Este o investiție semnificativă, care a necesitat un număr de ani pentru a fi realizată. Va avea funcțiuni de radioterapie, de chimioterapie și ambulatoriu, pentru adresabilitate către pacienți oncologici și nu numai. Vom avea colaborări cu medici din Spitalul Județean pe partea de oncologie, dar și pe alte patologii. Avem colaborări foarte bune și cu centre medicale din Cluj, Iași, București și din străinătate, cu care avem contracte”, a spus Sorin Blaga.
La rîndul său, premierul Ciucă a evidențiat că centrul de radioterapie de la Suceava s-a realizat într-un parteneriat public-privat și că activitatea se va derula în parteneriat cu spitalul. „Este important să vedem cât mai multe astfel de activități, îndeosebi fiindcă am aprobat în vară un plan național împotriva cancerului. Sunt evidențiate foarte clar cauzele asupra cărora e absolut obligatoriu să ne focalizăm atenția și trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi, cât mai repede și cît mai responsabil posibil, astfel încât acest plan să fie pus în practică”, a spus premierul. Totodată, acesta a evidențiat că spitalele au nevoie de tehnologie de ultimă oră în ceea ce privește tratamentul împotriva cancerului, dar și de resursă umană, de specialiști, „care nu se găsesc atât de ușor”. Nicolae Ciucă a subliniat că centrul de tratament de radioterapie de la Suceava va fi al doilea din regiunea Moldovei, după cel de la Iași.
La rândul său, președintele Flutur a arătat că, într-o primă fază, capacitatea centrului va fi de aproximativ 800-900 de pacienți pe an.
În serviciul de radioterapie se vor trata 50-70 de pacienți pe zi, iar în cel de chimioterapie 30-40 de pacienți/ zi. Pacienții vor fi evaluați medical de o comisie pluridiscipinară. Centrul de radioterapie de la Suceava are o suprafață de 2.125 mp, pe patru niveluri, cu două spații pentru acceleratoare de radioterapie, computer tomograf, cabinete medicale, zonă pentru chimioterapie, punct recoltare, punct farmaceutic, recepție etc. Personalul este format la această dată din 22 de oameni - medici, fizicieni medicali, tehnicieni, asistenți medicali, personal administrativ, și va crește la 50 când se va lucra la toată capacitatea. Radioterapia este indicată ca tratament în circa 70% dintre cazurile oncologice.
Cu ocazia acestei vizite, președintele CJ Suceaa, Gheorghe Flutur, i-a prezentat premierului Ciucă și proiectele de dezvoltare a Spitalului Județean prin construcția secțiilor monobloc de oncologie, boli infecțioase și pediatrie, solicitându-i și sprijinul financiar al Guvernului.
Comentarii