Sute de persoane, voluntari, sponsori, parteneri, au participat, în zilele de 16 și 17 septembrie 2022, la Maratonul Cetății Suceava, ediția a IV-a, eveniment caritabil care a avut ca motto: „Alerg pentru viață!”, organizat de Salvați Copiii - Filiala Suceava.

Fondurile strânse vor fi îndreptate spre programele de combatere a mortalității infantile. Organizarea unei astfel de competiții sportive destinate atât profesioniștilor, cât și amatorilor, reprezintă, pe lângă latura caritabilă, un prilej deosebit de promovare atât a istoriei localității, cât și a împrejurimilor, astfel că, în ciuda vremii mai puțin prietenoase, participanții au trăit momente „de poveste”.

Organizatorii au specificat faptul că în județul Suceava deja se organizează mai multe competiții sportive, la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Moldovița, Rădăuți, „dar considerăm că și municipiul Suceava merită să fie înscris în lista localităților care promovează sportul și participarea caritabilă a locuitorilor, considerăm că și în Suceava se poate organiza un astfel de eveniment dacă ne unim forțele pentru promovarea lui”.

Și asta s-a reușit. Amatori și profesioniști, iubitori de natură, de istorie, de sport, au alergat pentru o cauză nobilă.

Toți participanții, partenerii, voluntarii au sprijinit Salvați Copiii - Filiala Suceava să schimbe radical formatul acestui maraton și să creeze clipe de neuitat pentru oamenii care și-au rupt din timpul lor liber și au participat la alergare și nu numai. Maratonul Cetății a cuprins mai multe curse, fiecare cu provocările și frumusețile ei.

 

·        Mulțumiri

Au participat oameni din municipiul Suceava, dar și din țară. Au luat startul competiției și mulți copii. Nu au lipsit maratoniști din toată țara și familiile acestora, dar și locuitori de toate vârstele din municipiul Suceava și împrejurimi, „oameni care promovează astfel mișcarea în rândul populației”. Organizatorii, cu ajutorul sponsorilor, au oferit alergătorilor diplome, medalii, premii. „Pe lângă latura caritabilă a evenimentului, este important faptul că populația conștientizează situația existentă și are acces la informații privind prevenirea nașterilor premature, oferind în același timp posibilitatea să aleagă un stil de viață sănătos, prin încurajarea participării la evenimente sportive. Noi considerăm că Maratonul Cetății Suceava a devenit un eveniment de impact național, prin care dorim să promovăm și obiectivele istorice și de interes turistic din municipiul Suceava și comunele limitrofe. Vă mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment”, a declarat președintele Salvați Copiii - Filiala Suceava, Mircea Petriuc.

„În aceste două zile ne-am întâlnit cu atâția oameni-lumină, oameni de care ne-a fost atât de dor în anii de absență, că ne-am încărcat bateriile la maxim. Și este nevoie de energie atunci când ai atâtea proiecte pe rol, proiecte centrate pe copii. Ei sunt viitorul și decizia voastră de a vă implica în lupta cu secundele, pentru viață, a copiilor născuți prematur și în lupta cu km, pentru voi, ne onorează profund. Pentru toate acestea, vă mulțumim!”, au transmis, la final, MCS Team & Salvați Copiii - Filiala Suceava.

 

·        „Fiecare Copil Contează”

Vă reamintim că încă din anul 2010 Organizația Salvați Copiii România derulează programul „Fiecare Copil Contează”, destinat reducerii mortalității infantile.

Deși s-au înregistrat progrese remarcabile, România se menține încă pe primele locuri în Uniunea Europeană, chiar dacă rata mortalității infantile a scăzut de la 10,1 la mia de copii născuți vii în 2010, la 5,6 la mia de copii născuți vii în 2020, cauza principală a deceselor rămânând în continuare nașterile premature. Totuși, spun reprezentanții Salvați Copiii, o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Prin programul „Fiecare Copil Contează”, Organizația Salvați Copiii centralizează în continuare solicitările de echipamente medicale pentru dotarea maternităților din țară, iar echipamentele donate pentru ca aceste maternități să poată interveni adecvat pentru salvarea prematurilor contribuie la salvarea a mii de nou-născuți. Cerințele în ceea ce privește dotarea sunt în continuare foarte diverse și, de asemenea, unele dintre ele foarte urgente. Prin aceste programe, în perioada 2010-2021 au fost dotate 102 unități medicale cu aparatură medicală cu care au putut fi ajutați 140.000 de copii și s-au dezvoltat programe de informare și suport în 64 de comunități rurale de care au beneficiat 74.880 de gravide, mame tinere și copii.

„În această perioadă, Salvați Copiii – Filiala Suceava a ajuns la performanța ca în comunitățile cuprinse în program în anul 2021 să nu mai existe fete minore însărcinate”, susține Mircea Petriuc, completând că vor fi continuate programele de dotare a unităților medicale, dar și a celor de educație și suport în comunități, care au dus la schimbări semnificative, asigurând finanțarea lor cu ajutorul campaniei prin SMS8844 cu textul SALVEZ, a campaniilor de donare a 20% din impozitul pe profit de la societățile comerciale și a 3,5% din impozitul datorat statului din partea persoanelor fizice, precum și a tuturor evenimentelor și acțiunilor caritabile pe care le organizează Salvați Copiii.