Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava organizează, în perioada 26 – 30 septembrie, „Săptămâna Europeană a Limbilor”, un cumul de activități și evenimente care celebrează diversitatea lingvistică, încurajând învățarea lor.

Activitățile au debutat luni, cu festivitatea de decernare a diplomelor Cambridge elevilor care au susținut examenul în luna iunie a acestui an, în cadrul centrului de examen care există în cadrul colegiului de peste 15 ani.

Universitatea Cambridge din Marea Britanie a acordat diplome de competenţă lingvistică, de limba engleză, unui număr de 65 de elevi de clasa a XII-a, atât din clase bilingve, cât și din clase nebilingve.

Prestigiosul certificat, recunoscut și apreciat pe plan internațional, le-a fost înmânat de reprezentanta Consiliului Britanic, Marta Onofrei.

21 dintre elevi au obținut nivelul C2, cel de vorbitor nativ de engleză. 42 au obținut nivelul C1, sau avansat, iar 2 dintre ei nivelul B2.

 „Pregătirea pentru acest examen începe din clasa a IX-a, este un efort susținut, iar acești elevi au desfășurat mare parte din pregătire în regim online, nu le-a fost ușor, de aceea merită un cadru deosebit, festiv, de acordare a acestor diplome”, a transmis prof. Nicoleta Andranachi, coordonatoarea Centrului Cambridge, de la Colegiul Național „Petru Rareș”. 

În prezența echipei manageriale a colegiului, a profesorilor îndrumători, dar și a unora dintre părinții elevilor, s-a proiectat un scurt material cu fotografii dinainte de intrarea la probe si cu interviuri cu impresiile post-examen ale candidaților. 

Diplomele Cambridge sunt acceptate de numeroase universităţi, de angajatori şi instituţii de stat din întreaga lume. Examenele sporesc oportunităţile de angajare şi, fiind recunoscute pe plan global, oferă celor care le dețin opţiuni multiple în ceea ce priveşte studiile sau locul de muncă. În România, certificatele sunt recunoscute de universități și companii prestigioase. O dată obţinută, aceasta diplomă are valabilitate nelimitată. 

 

 

·        Săptămâna Europeană a Limbilor

 

Prima zi a „Săptămânii Europene a Limbilor”, cea dedicată limbii engleze,

a continuat cu o reprezentație a trupei de teatru în limba engleză a colegiului, ”The Knockers” și cu un meci demonstrativ de dezbateri în limba engleză, pe tema ”Should Monarchy Be Abolished ?”. Acestea au fost precedate de o degustare cu prăjituri și sucuri tradiționale englezești, Centrul de Dezvoltare Personală și Profesională EDUMAX sponsorizând activitatea. 

 

Ziua de marți a fost dedicată limbii germane, fiind acordate certificate de atestare a cunoştinţelor de limba germană Deutsche Sprachdiplom (DSD 1) elevilor care au participat la acest examen.

Potrivit prof. Daniela Dungeanu, directoarea colegiului, „miercuri va fi celebrată limba franceză, joi va fi organizată o după amiază interculturală care va cuprinde activități atât ale celor trei catedre deja pomenite, cât și ale catedrei de limbă spaniolă. Vineri vom încheia cu festivitatea de premieră a elevilor de la Concursul de Scrabble, o competiție în limba engleză, aflată la prima ediție, la care participă elevi de clasa a VIII-a de la școli gimnaziale din oraș”.