Reprezentanții instituțiilor cu atribuții în pregătirea deschiderii Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus s-au întâlnit, miercuri, într-o ședință de lucru și au efectuat o vizită în teren pentru evaluarea situației de fapt. Au participat secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, consilierul de stat din cadrul cancelariei premierului României Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, și primarul din Rădăuți, Bogdan Loghin.
La finalul vizitei de lucru, Gheorghe Flutur a spus că a solicitat „în mod expres” să fie amenajate sensuri giratorii la intersecția drumului național care pleacă din vamă cu drumul spre Brodina, apoi sensuri giratorii sau semafor, în funcție de posibilitățile tehnice, la intersecția spre Bivolărie – Putna, la intersecția din Vicovu de Jos cu Voitinel, modernizarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată, asfaltarea drumului de la Rădăuți până la PTF Vicovu de Sus. „Am discutat și alte chestiuni legate de podul de la Milișăuți, sperăm și avem promisiunea că în primăvara anului viitor va fi gata. Până atunci trebuie să avem o rută alternativă”, a declarat Flutur.
Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a afirmat că a „vizualizat” tronsonul de la Suceava până la PTF Vicovu de Sus și a stabilit cu primarii de pe traseu toate intervențiile necesare pentru a prelua traficul suplimentar care o să fie generat de noul punct de frontieră. „Este foarte importantă deschiderea acestui punct de frontieră și pentru economia județului și pentru localitățile din proximitate, dar este și mai important ca și cetățenii de pe acest culoar de tranzit să fie protejați de traficul suplimentar și să fie sprijiniți să nu se suprapună traficul local și traficul de tranzit”, a spus Scrioșteanu.
Consilierul premierului Mihnea Claudiu Drumea a explicat că rolul său la această întâlnire este „de a arăta încă o dată sprijinul prim-ministrului pentru toate nevoile și necesitățile care decurg din deschiderea punctului de frontieră de la Vicovu de Sus”. „Noi am început de acum două săptămâni prin aprobarea memorandului de a pregăti cadrul legislativ necesar implementării tuturor lucrărilor cu celeritate pentru a putea sprijini și a eficientiza și fluidiza traficul odată cu deschiderea punctului de trecere de la Vicovu de Sus”, a declarat acesta.
La rândul său, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache, a amintit că angajarea de personal pentru biroul vamal de la Vicovu de Sus s-a făcut încă din 2016, iar acum Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru a asigura personalul necesar atât pentru traficul ușor și de persoane, cât și pentru traficul greu. „Resursa umană este pregătită pentru a veni și a deschide Biroul Vamal Vicovu de Sus. În ceea ce privește investițiile în acest birou vamal, care se află în conservare de atâta vreme, suntem pregătiți prin achiziționarea de mobilier și de punerea la dispoziția comisionarilor vamali și a celor de la Direcția Sanitar Veterinară. Astăzi ne aflăm aici pentru a identifica lărgirea benzilor de circulație. Acum nu se poate intra sau ieși cu autocamioane. Plecăm la treabă din acest moment”, a declarat Nache.
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat și el că vizita în teren a clarificat „toate aspectele pe care instituțiile și autoritățile locale trebuie să le avem în vedere în perioada următoare astfel încât să putem fluidiza traficul și să asigurăm siguranța imediat ce PTF Vicovu de Sus va fi deschis”.
Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna (Krasnoilsk) este estimată pentru data de 15 octombrie a.c., dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina.
Comentarii