Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că întâlnirea dintre premierii României și Ucrainei cu ocazia deschiderii primului punct de trecere a frontierei după cel de-al Doilea Război Mondial, de la Vicovu de Sus – Crasna, a fost una istorică pentru județ. Gheorghe Flutur a spus că în cadrul acestei vizite oficiale a avut discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu primarii din zona de frontieră din județul Suceava și a discutat cu guvernatorul Regiunii Cernăuți și cu reprezentanții Guvernului de la Kiev. „Am convenit asupra unor priorități privind județul Suceava. În primul rând, deschiderea punctului de trecere a frontierei Climăuți – Fântâna Albă, unde noi, partea română, am asfaltat anii trecuți drumul către acest punct, mai avem un tronson de 400 de metri pe care îl avem în vedere, iar punctul vamal este finalizat. Partea ucraineană a promis că va bugeta construirea punctului vamal pe partea lor. Acolo este de interes și realizarea unui hub, dată fiind apropierea de Stația CFR Vadu Siret”, a spus Flutur. El a adăugat că în același timp s-a convenit cu privire la deschiderea punctului de trecere a frontierei Ulma – Rusca, pe partea română, care este deja construit. Președintele CJ Suceava a spus că pentru acest punct mai este circa un km de drum până în vamă, pe care instituția pe care o conduce o are în vedere, urmând ca partea ucraineană să realizeze punctul vamal și tronsonul de drum aferent.

„Am mai discutat despre construirea punctului de trecere a frontierei Izvoarele Sucevei – Shepit, unde atât partea română, cât și partea ucraineană au început deja modernizarea drumurilor aferente. De asemenea, vom avea o întâlnire de lucru foarte curând cu partea ucraineană pentru a analiza stadiul în care se află proiectele discutate”, a spus Flutur. El a amintit că la întâlnire au participat șeful Vămilor Române, Bogdan Mihei, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu.  

 

·        Flutur: „Trebuie să privim cu optimism, ca o oportunitate de dezvoltare a localităților din județul Suceava limitrofe cu frontiera Ucrainei”

 

În același timp, Gheorghe Flutur a declarat că la Primăria Vicovu de Sus a discutat, printre altele, despre construirea unei șosele de centură care să ocolească Vicovu de Sus, iar premierul a fost de acord cu privire la construirea unui drum nou, paralel cu frontiera, de circa 32 de km care să preia traficul din vamă și care să ajungă la sud de Siret în viitoarea Autostradă A7.

„Reamintim, de asemenea, că sunt alocate resurse din partea Guvernului pentru modernizarea DN Vicovu de Sus - Rădăuți - Ratoș, peste 100 km. cu lărgirea platformei drumului, sensuri giratorii, benzi preselecție, trecere la nivel de calea ferată. Parte din fonduri vor fi disponibile încă din acest an, iar mare parte, anul viitor”, a afirmat Flutur. El a subliniat faptul că România mai face un pas important în relația cu Ucraina deschizând primul punct de frontieră de la Vicovu de Sus – Crasna și a convenit asupra deschiderii a încă trei puncte, Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei. „Trebuie să privim cu optimism, ca o oportunitate de dezvoltare a localităților din județul Suceava limitrofe cu frontiera Ucrainei.

Am cerut primarilor să identifice suprafețe de teren pentru înființarea de parcuri industriale pentru că zona va deveni extrem de atractivă din punct de vedere al dezvoltării economice”, a încheiat Gheorghe Flutur.

Dan COMAN