Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Falcău Brodina, arestat în lipsă și trimis în judecată sub acuzația că a fost liderul unei grupări de hoți care a dat spargeri cu prejudicii mari și foarte mari în Rădăuți și localități limitrofe, a ajuns în arestul poliției județene, sâmbătă, în baza mandatului emis încă din vara anului trecut și care a trebuit să fie doar confirmat acum de Judecătoria Rădăuți.

Alexandru Andrei Juravle a fost extrădat din Germania (în urma colaborării dintre autoritățile judiciare sucevene cu cele din Germania), țară în care a fugise cu puțin timp înainte de perchezițiile în urma cărora complicii săi au fost săltați.

A fugit din țară cu puțin timp înainte de a fi săltat. Sunt date că și-a furat și proprii complici

Hoț versat, acesta fugise cu puțin timp înainte ca polițiștii să aibă probe suficiente care să le permită să acționeze față de el. Alexandru Andrei Juravle simțise că polițiștii sunt tot mai aproape de el, după ce participase la mai multe furturi.

Juravle este considerat de polițiștii judiciariști cu experiență unul dintre cei mai versați hoți care au acționat în județul Suceava în ultimii ani. Iar prejudiciile produse de gruparea din care ar fi făcut parte și modul de acțiune sunt argumente clare în acest sens.

Unul din motivele fugii ar fi fost legat și de trădarea complicilor, existând date la dosar că acesta colecta preferențial profiturile din furturi, fapt ce i-a nemulțumit pe ceilalți membri ai grupării, care au început să se revolte și să pună presiune pe el.

Prejudiciu de peste 500.000 de euro. La perchezițiile făcute la hoți s-au ridicat sume mari de bani și patru mașini

La data de 13 ianuarie 2023, în baza datelor și informațiilor deținute și prin exploatarea canalelor oficiale de colaborare cu autoritățile judiciare din Germania, polițiștii suceveni, coordonați de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au reușit să îl captureze și să îl aducă în țară pe cel care este considerat unul din cei mai căutați și prolifici hoți din județul Suceava.

Prejudiciul total al faptelor de furt săvârșite de către bărbatul de 35 de ani sau în care este bănuit de implicare în complicitate cu alți autori în ultima perioadă este estimat la peste 500.000 Euro.

Alexandru Andrei Juravle este trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți din luna octombrie a anului trecut.

Hoții din gruparea care l-ar fi avut drept lider pe Juravle sunt acuzați că în perioada aprilie-iunie 2022 s-au constituit într-o grupare infracțională specializată în infracțiuni de furt din locuințe și societăți comerciale, dezvoltând conexiuni infracționale, relații ierarhice și evoluând constant la nivel organizatoric în vederea documentării și săvârșirii infracțiunilor.

Conform unor informații făcute publice la vremea perchezițiilor, furturile au fost comise în Rădăuți, Mușenița, Calafindești, Putna, Brodina, Bălcăuți, Zamostea, Frătăuții Vechi. Prejudiciul provocat prin furturile săvârșite în perioada aprilie-iunie 2022 era calculat atunci la peste 150.000 euro și 150.000 lei și peste 1,5 tone motorină, din vehicule grele.

• Parte din bani erau ascunși în borcane

La perchezițiile derulate în luna iulie a anului trecut au fost indisponibilizate sume mari de bani, respectiv aproximativ 70.000 euro și peste 120.000 de lei, circa 300 litri de motorină, dispozitive special modificate pentru scoaterea combustibilului din rezervoare, precum și scule electrice provenite din săvârșirea de furturi. O parte din bani erau ascunși în borcane. De asemenea, au fost ridicate la percheziții 4 autoturisme și o autoutilitară, aparținând membrilor grupării și folosite la cele cel puțin 10 furturi pe care polițiștii au reușit să le documenteze.

Furturi atent pregătite, cu țintă clară, la oameni cu bani mulți

Alexandru Andrei Juravle a făcut parte din gruparea care acum câțiva ani a spart locuințele unor oameni de afaceri. În luna mai a anului 2018, Alexandru Andrei Juravle a intrat într-o casă din comuna Slatina, de unde a furat bani şi bijuterii din aur, prejudiciul reclamat fiind de 25.000 de lei. Acesta a ispășit condamnarea pentru furturile mai vechi. El este acuzat că la aproximativ un an după eliberare a organizat noua grupare, cea care a acționat în perioada aprilie-iunie 2022. Din nou au fost furturi atent pregătite, s-a știut unde se acționează și la cine sunt de furat bunuri valoroase sau sume mari de bani. Acest Juravle, care acum are în jur de 34 de ani, este considerat de polițiștii judiciariști cu experiență unul dintre cei mai versați hoți care au acționat în județul Suceava în ultimii ani.

• Împușcat în picior de polițiști pentru a fi prinși

În 2013, Juravle a fost urmărit cu focuri de armă, după ce a sărit de la etajul unui bloc, de pe strada Bistriţei, în cartierul Obcini al municipiului Suceava. Tânărul era urmărit naţional şi fusese încercuit de poliţişti. Juravle a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a scăpa atunci, reuşind să sară de la etajul II. În timp ce fugea, acesta a fost împuşcat în picior de un poliţist.

• Alți inculpați trimiși în judecată alături de Juravle

Pe lângă Juravle, mai sunt considerați autori principali în cadrul grupării Vasile Cătălin Pleșca, Florin Lazor Pleșca și Gabriel Raul Iorga, toți din Dornești. Toți acești trei inculpați au fost trimiși în judecată în arest preventiv.

Printre cei 9 trimiși în judecată se află și Pavel Corneliu Călinescu, din Dornești. În 2016, pe când avea 42 de ani, bărbatul a fost săltat pentru mai multe furturi în bandă organizată, comise în perioada iulie-august 2013, într-o localitate din sud-estul Franţei. Suceveanul a fost pus sub acuzare pentru că ar fi comis furturi în complicitate cu mai mulţi bărbaţi din Africa de Nord. Bărbatul a mai avut un mandat european de arestare emis și de autoritățile din Italia. Bărbatul care acum are 49 de ani figurează cu un cazier impresionant, fiind foarte bine cunoscut de mai toți polițiștii judiciariști din Suceava.

Pe lista celor trimiși în judecată se mai află și Iulian Haraseniuc, fiul lui Călinescu.

Procesul în care sunt judecați cei nouă inculpați trimiși în judecată în acest dosar este înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.