Un dosar de ultraj în care patru polițiști au fost părți vătămate s-a încheiat definitiv la Curtea de Apel Suceava cu pedepse favorabile inculpaților, un bărbat și două femei din comunitatea romă de la Mitocu Dragomirnei.

Doi dintre inculpați primiseră la Judecătoria Suceava pedepse cu executare, însă magistrații de la Curtea de Apel le-au admis apelurile și le-au stabilit pedepse semnificativ mai mici. Mai mult, fiind mai mici, pedepsele au și fost suspendate condiționat. Așadar, cei trei inculpați, un bărbat și două femei, nu vor face pușcărie. Aceștia rămân doar cu perioada de arest preventiv executată, în cazul a doi dintre ei.

 

·        Cum a început totul – un control la barul ”La Morcov” și refuz de legitimare

Pe 31 octombrie 2020, două patrule de la Secția Rurală de Poliție Adâncata au avut dispoziția de a verifica agenții economici pe linia respectării legislației Covid, context în care au ajuns la magazinul bar ”La Morcov”, în proximitatea cartierului de romi de la Mitoc, în comuna Mitocu Dragomirnei.

Cei patru polițiști l-au găsit în zona terasei pe localnicul Vasile Răscol, pe care au vrut să-l legitimeze. Din start, acesta a reacționat foarte agresiv, înjurându-i și amenințându-i pe polițiști cu bătaia, a rezultat din anchetă. Agresorul s-a bazat pe ”spatele” pe care îl avea, numeroși vecini și rude care s-au adunat imediat la fața locului.

Polițiștii au încercat să-l încătușeze, însă în primă fază nu au reușit, acesta fugind pe terasa barului. Polițiștii s-au dus după el pe terasă, unde au reușit să-l pună la pământ și să-l încătușeze.

 

·        Peste 20 de inși au închis poarta terasei și i-au blocat pe polițiști în jur de zece minute

Încătușarea a declanșat furia numeroșilor romi din grupul adunat, rude și vecini cu Răscol.

Polițiștii au vrut să îl ducă pe încătușat spre mașină, însă, a rezultat din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, un grup de peste 20 de romi au închis poarta de la drum care face accesul pe terasă. Polițiștii nu au avut cum ieși, poarta fiind ținută de afară, în jur de zece minute. A fost vorba practic de un soi de sechestrare a polițiștilor, pentru aproximativ zece minute.

 

·        A aruncat o ladă de pâine într-un polițist

A fost momentul în care au dat ”atacul”, pe terasă, două femei, Sînziana Cuțitariu, în vârstă de 22 de ani, și Nicoleta Răscol, de 44 de ani (soția lui Vasile Răscol). Una dintre inculpate, cea de 22 de ani, a pus mâna pe o ladă pentru pâine, goală, pe care a aruncat-o într-un polițist, provocându-i leziuni la un picior.

Tânăra a pus apoi mâna pe pietre și a aruncat spre polițiști. În învălmășeala creată, încătușatul l-a prins de penis pe unul dintre polițiști și i-a rupt pantalonii uniformei.

Polițiștii au reușit la un moment dat să forțeze ieșirea, cu tot cu încătușat, și, ieșiți pe drumul public, după somații, au tras focuri de armă în plan vertical, împrăștiind mulțimea.

Ei au urcat încătușatul în mașină și au plecat, agresorii aruncând cu obiecte contondente în autospecială și lovind cu pumnii în parbriz.

Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a ajuns la concluzia că trebuie trimiși în judecată trei inculpați: Vasile Răscol, cel care a declanșat toată nebunia, și cele două femei care i-au atacat direct pe polițiști.

În urma actelor de violenţă exercitate de inculpaţi, un lucrător de poliţie a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de îngrijiri medicale, iar un alt lucrător de poliţie a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale.

 

·        Pedepsele definitive din acest dosar

Conform deciziei definitive a judecătorilor, Vasile Sorin Răscol a primit câte 6 luni de închisoare pentru ultraj (în loc de 1 an și 3 luni), pedeapsa finală stabilită fiind de 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 2 ani. Acesta a executat totuși 5 luni de arest preventiv, imediat după comiterea faptei.

De pușcărie a scăpat și inculpata Sânziana Maria Cuțitariu, care a fost condamnată la un 1 an, o lună și 10 zile de închisoare, cu suspendarea executării tot pe un termen de încercare de 2 ani de zile.

În fine, Nicoleta Răscol primise și la prima instanță o pedeapsă cu suspendare, care a rămas în vigoare.    

Dintre polițiștii care sunt părți vătămate în dosar cel puțin unul a mai fost victimă într-un dosar de ultraj. Și atunci, și acum, autorii au scăpat cu pedepse cu suspendare.