Maestrul Mihai Pânzaru-PIM a împlinit luni, 16 ianuarie 2023, 77 de ani, prilej cu care a fost sărbătorit de prieteni și colaboratori în cadrul evenimentului „Artă la Unison”, desfășurat la Galeria Zamca.

La vernisajulexpoziției de fotografie și grafică dedicată Anului Cultural „Ciprian Porumbescu”, intitulată „Artă la Unison”: Mihai Pânzaru PIM și Dimitrie Balint, a participat un număr mare de iubitori de artă, de oameni care îi apreciază pe maestrul PIM și pe fotograful Dimitrie Balint, prieteni care au dorit să-i fie alături maestrului PIM într-un moment fericit al vieții.

A devenit o tradiție ca Asociația Institutul Bucovina să dedice ziua de 16 ianuarie organizării unui eveniment care să marcheaze, pe de o parte, aniversarea maestrului Mihai Pânzaru-PIM, mentor și colaborator al asociaței, și, totodată, începutul unei noi etape „care ne duce mai aproape de împlinirea a două decenii de colaborare”.

Despre expoziție a vorbit criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC )Suceava. Curatorul expoziției a fost Mihai Pânzaru PIM. Odată cu vernisajul expoziției s-a lansat cartea „Suceava – foto Balint”, autor Dimitrie Balint, în prezența autorului.

Lucrările expuse vor putea fi admirate până pe 31 ianuarie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 17:00, la sediul Galeriei Zamca din incinta Asociației Institutul Bucovina – strada Zamca, numărul 17A (în spatele magazinului LIDL).

·        „Artă – Creație – Inovație”

 

La ceas aniversar, surprizele au fost nelipsite de-a lungul întregului eveniment intitulat „Artă la Unison”. În semn de recunoștință pentru dedicarea necondiționată, ambiția de neegalat și timpul investit în implementarea proiectelor de incluziune socială și formarea micilor artiști, Asociația Institutul Bucovina a lansat prima ediție a albumului „Artă – Creație – Inovație”, un omagiu adus maestrului Mihai Pânzaru PIM.

Materialul reprezintă o trecere în revistă a celor 16 expoziții care au ocupat loc de onoare în incinta Galeriei Zamca încă de la deschidere, din luna februarie a anului 2021, și vizează promovarea culturii și a artiștilor plastici din județul Suceava, în vederea unei mai bune cunoașteri a activității acestora.

Volumul pune în lumină personalitatea maestrului PIM, prin prisma criticului de artă drd. Delia – Ioana Leizeriuc: „Artist și prieten al artiștilor, călăuzitorul tinerilor creatori de frumos care sunt la început de drum, maestrul PIM este o persoană intuitivă, analitică și profundă și este mereu în căutarea și cercetarea subiectelor serioase, de fond, ale vieții. Este o fire captivantă și captivată de filozofie, cultură, religie, etică, psihologie și nu numai. Dar, chiar dacă lumea spiritului predomină, este un om cu un temperament și o personalitate impunătoare, de mare anvergură”.

·        Proiecte artistice

Vă reamintim că Galeria Zamca este un proiect al Asociației Institutul Bucovina, aflat sub coordonarea maestrului Mihai Pânzaru-PIM, curatorul acesteia, „care din pasiune pentru cultivarea frumosului în comunitatea din care face parte, selectează atent și propune, lună de lună, proiecte artistice deosebite, care merită promovate în rândul sucevenilor”, după cum a spus de mai multe ori președintele Asociației Institutul Bucovina, Vasile Gafiuc. Dincolo de această misiune, în calitate de voluntar și mentor, Mihai Pânzaru PIM sprijină dezvoltarea tinerelor talente, prin organizarea de ateliere de pictură și grafică, pentru micuții care aspiră să imprime o schimbare prin viziunea lor asupra lumii.

Începând din primăvara anului trecut, activitatea de formare se axează și pe incluziunea socială prin artă a copiilor refugiați din Ucraina, astfel că, prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava și al Clever Children Suceava, locație tip afterschool, aceștia participă, săptămânal, la ore de desen grafic. Peste 80 din lucrările tinerelor talente au fost expuse în această toamnă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, una dintre locațiile de desfășurare a Festivalului de film Ucraina-România „ROUA Film Fest”.

„Interesul pentru mentoratul tinerilor se evidențiază și prin participarea la sesiunile de instruire din cadrul proiectului Roma Civic, lansat de Asociația RYMA. În luna octombrie, prezent în localitatea Vama, maestrul PIM a vorbit tinerilor romi despre artă și importanța de a avea un lider în comunitate, realizând în cele din urmă portrete ale tuturor participanților. Tradiția caricaturistică se extinde și în sfera proiectelor Erasmus+ implementate de Asociația Institutul Bucovina, fiind deosebit de apreciate de partenerii europeni care le primesc drept amintire a întâlnirilor de lucru la Suceava”, au transmis reprezentanții Asociației Institutul Bucovina.  

La ceas aniversar, Asociația Institutul Bucovina i-a transmis maestrului Mihai Pânzaru PIMun sincer „La mulți ani!” și următorul mesaj: „Vă mulțumim și vă admirăm pentru devotamentul și răbarea de care dați dovadă în a șlefui talentul generațiilor viitoare de adulți, și sperăm ca și în acest an să avem parte de o colaborare fructuoasă, în numele artei, al incluziunii sociale și al proiectelor pentru comunitate”. Pentru mai multe informații legate de proiectele Galeriei Zamca, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Ionuț Ruști, tel: 0230.524.128, e-mail: achizitii@bucovinainstitute.org.