Cazul sesizat de activistul de mediu Daniel Bodnar, cu autotrenul oprit la Brodina și care transporta o cantitate în plus față de cea din acte, a rămas la nivel de contravenție și după a doua măsurătoare. Concluzia este că vehiculul greu transporta totuși sub 10 mc lemn de proveniență ilegală, astfel că fapta se încadrează la contravenție.

Dacă ar fi fost vorba de peste 10 mc lemn transportat ilegal s-ar fi ajuns la dosar penal și la confiscarea mijlocului de transport.

Miercuri, în jurul orei 16.30, polițiștii de la Vicovu de Sus au primit o sesizare de la activistul de mediul Daniel Bodnar cu privire la faptul că pe drumul județean din Brodina se deplasează un camion care transportă ilegal material lemnos.

Pe raza satului Falcău, echipajul a interceptat autotrenul Scania, cu remorcă, care transporta material lemnos.

Pentru transport exista aviz, însă au existat de la început suspiciuni de supraîncărcare.

Polițiștii au luat legătura cu reprezentanți din cadrul Ocolului Silvic Falcău și cu cei din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, iar autoutilitara și remorca au fost conduse la Cantonul Silvic de pe raza comunei Straja, pentru a fi inventariată cantitatea de material lemnos transportat.

Inventarierea efectuată deun pădurar și un inginer silvic din cadrul Ocolului Silvic Falcău a stabilit că era transportată cantitatea totală de 48,67 mc specia molid. Conform avizelor de însoțire a materialului lemnos s-a stabilit faptul că autoutilitara transporta în plus un volum total de 8,3 mc lemn molid rășinoase.

Activistul de mediu le-a spus polițiștilor că are suspiciuni privind acuratețea măsurătorii, mai ales că șoferul este din zonă și se cunoaște cu lucrătorii silvici. 

 

Polițiștii au dispus ca autotrenul să rămână sechestratpentru reinventarierea materialului lemnos, de către lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.

A doua zi, joi, reinventarierea a fost realizată de un alt inginer și un alt tehnician din cadrul ocolului Silvic Falcău.

De această dată a reieșit o diferență de volum de 7,41 mc material lemnos, așadar ușor mai redusă decât cea de la prima măsurătoare.

Conform prevederilor legale, s-a procedat la confiscarea lemnului de foc molid și a lemnului rotund molid, în valoare totală de 1.860 de lei. Întreaga cantitate de lemn a fost predată în custodia Ocolului Silvic Falcău.

Pe lângă lemnul confiscat, șoferul a încasat și o amendă de 6.000 de lei, pentru transport ilicit de lemn.