Un bătrân în vârstă de 72 de ani, care locuiește singur într-un imobil de pe strada Grigore Alexandru Ghica din Suceava, a fost găsit într-o stare fizică deplorabilă, în casa înconjurată de mormane de gunoaie de până la doi metri înălțime.

În dimineața zilei de luni, o patrulă de la Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată că pe strada Grigore Alexandru Ghica, zona pasarelei de la Ițcani, la un imobil se află un bătrân care nu a mai fost văzut de câteva zile și care nu răspunde la ușă.

Polițiștii au mers la adresă, prima constatare fiind că în curtea casei și prin anexe sunt mormane de gunoaie adunate probabil de ani de zile. Cu greu polițiștii au ajuns până la ușă, însă bătrânul nu a răspuns. Și în casă se vedeau din exterior mormane de gunoaie.

Conform procedurilor, s-a apelat la un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Suceava, fiind forțată intrarea în casă.  

În locuință a fost găsit proprietarul, Dumitru S., în vârstă de 72 de ani, care era în viață, dar nu a comunicat cu cei veniți să îl salveze.

Polițiștii au solicitat la adresă și un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanță Suceava. Bătrânul a fost evaluat, preluat de o ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava.

În curte au fost găsiți și doi câini legați, și ei în stare proastă, care, prin ordin de plasare al Poliției Animalelor, au fost preluați de Asociația ”Casa lui Patrocle” Suceava.

 

·        ”Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie”

Reprezentanții Asociației ”Casa lui Patrocle” au relatat scenele găsite la fața locului, scene care i-au marcat: 

”Nu se întâmplă în pustietate, ci în mijlocul unui municipiu reședință, în anul 2023. În mijlocul comunității și al civilizației. O altă poveste tulburătoare despre oamenii și animalele de printre noi care au nevoie de ajutor. Iar ceea ce-am văzut azi este mai presus de orice exercițiu de imaginație.

Pe scurt. Am fost sesizați de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni vizavi de situația câinilor. Am sesizat la rândul nostru Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, care a emis urgent ordine de plasare în adăpost pentru cei doi câini. Problema animalelor a fost rezolvată, câinii au fost preluați, au ajuns în grija asociației noastre, sunt sălbăticiți, au trebuit tranchilizați de dr. Zub Gabriel, căci n-a fost chip să putem pune mâna pe ei.

Rămâne problema omului, a bătrânului.

Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit. Nu vă puteți imagina ce-i acolo, tone de gunoi adunate în ani întregi, de toate, saci, pungi și sacoșe cu mizerii, peturi, papuci, hoituri, oale, lighene. Iar printre munții de gunoaie care pe alocuri ating 2 metri, o alee îngustă pe unde poți trece.

Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie. Mințile noastre n-au putut procesa ce-aveam în fața ochilor. Iar acolo trăiește un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer. Câinii legați și priponiți în câte jumate de metru de lanț, în jurul lor rahat adunat și bătătorit de ani întregi, sălbatici, nevinovați”.

Mai multe autorități au fost informate despre acest caz, pentru a se găsi o soluție pentru bătrân, dar și privind focarul de infecție de pe proprietatea acestuia.

Vârstnicul a rămas internat pe Secția de Psihiatrie.