Fațadele clădirilor din zona centrală a municipiului Suceava ar putea fi ornate cu plante verzi, cățărătoare, rezistente inclusiv iarna, la finele lucrărilor de reabilitare termică.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că ideea a fost avansată în cadrul Comisiei de Estetică în Urbanism, recent întrunită, la discuțiile cu privire la reabilitarea prin eficientizare energetică a blocurilor din zona centrală a orașului, proiect care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Comisia s-a pronunțat cu privire la cromatica și estetica clădirilor, la o tratare unitară și coerentă a fațadelor ce urmează a fi reabilitate.
Ne dorim foarte mult să realizăm fațade verzi, din plante naturale, chiar dacă municipalitatea va contribui cu sume suplimentare la cheltuielile neeligibile ale proiectului”, a declarat primarul Ion Lungu.

Lucrările de reabilitare a fațadelor, prin eficientizare energetică, vizează 16 blocuri, care inițial nu erau mansardate, fiind prezentate de către arhitecți inclusiv fotografii din anii ‘80, încât s-a luat în discuție inclusiv demolarea mansardelor, pentru a se reveni la aspectul inițial.

“Nu vom face asta, mai ales că unele mansarde sunt și locuite. Dar mai este o propunere foarte interesantă, să decorăm fațadele cu plante naturale, verzi, dar apare o problemă – aceste cheltuieli sunt neeligibile. Dacă lucrările de reabilitare termică, inclusiv refacerea fațadelor, se achită prin PNRR, pentru sistemul de plante, cu protecția fațadei și sistemul de irigare, vom avea de cheltuit de la bugetul local unul sau două milioane de euro. Conform specialiștilor, sunt plante care rezistă și în iernile friguroase, până la -20 de grade Celsius. Consider că trebuie să mergem pe ideea aceasta, pentru a avea un oraș european, verde”, a precizat Ion Lungu, conform căruia pe 17 mai va fi stabilită soluția finală privind felul în care vor arăta blocurile din centrul Sucevei.