Peste 250 de oameni ai școlii din județul Suceava au protestat miercuri, 10 mai, la București, alături de alte câteva mii de angajați din învățământul preuniversitar din toată țara.

Aceștia au dorit să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc și în mod special angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Din Suceava au fost prezenți membri din Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI), circa 200, și de la Sindicatul ”Pro – Educația”, peste 50, alături de liderii celor două structuri - profesorii Giani Leonte și Traian Pădureț.

Protestatarii au cerut majorarea salariilor, condiții de muncă decente, îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, acordarea sporurilor și plata orelor suplimentare.

De partea cealaltă, colegii din școli și-au manifestat solidaritatea față de cei prezenți la marșul de miercuri.

Membri ai „Pro Educația” din câteva școli sucevene au purtat la piept ecusoane cu mesajul ”Vrem o țară EDUCATĂ, NU o țară EȘUATĂ! #unițisuntemputernici” și au lipit afișe cu revendicările lor.

Reamintim faptul că în școlile din județ este în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

 

 

 

·       Ce vor oamenii școlii

 

Pe lista revendicărilor protestatarilor se numără majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Printre cereri aceștia au mai formulat: instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii. 

 

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației este o altă revendicare a acestora.