Miercuri, 10 mai 2023, la Colegiul Național  ,,Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți s-a desfășurat o amplă activitate în care s-au marcat mai multe evenimente: Ziua Independenței României, Ziua Europei, Ziua Regalității în România.

Printre altele, au fost premiați și cei 12 elevi care au obținut premii și mențiuni la faza județeană a olimpiadei de istorie pentru clasele VIII-XII și a micii olimpiade de istorie Clio pentru clasele V-VII, astfel: Premiul I au obținut elevii Puiu Albert Gabriel, clasa a VII-a, coordonat de prof. Dumitru Bistricean, și Mihalescu Luca Ștefan, clasa a IX-a E, coordonat de prof. Ana Gabriela Pogorevici; Premiul al III-lea au obținut elevii Gheorghiu Bianca, din clasa a X-a F, coordonată de prof. Nicoleta Mitrofan, și Hriscu Erwin, din clasa a XII-a E, coordonat de prof. Nicoleta Mitrofan; Mențiune au obținut elevii Ionesi Alexandra Elena, din clasa a VII-a, coordonată de prof. Dumitru Bistricean, Prelipcean Iulia, Cârstean Viorel Cornel și Bodnariuc Nicola, toți din clasa a X-a E, coordonați de prof. Adrian Puiu, Pătrăucean Bianca, din clasa a XI-a E, coordonată de prof. Ana Gabriela Pogorevici, Moldovan Antonia Maria, din clasa a XI-a G, coordonată de prof. Nicoleta Mitrofan,  Teleagă Eliza Iustina, din clasa  a XI-a F, coordonată de prof. Ana Gabriela Pogorevici, și Simionesi Denisa Maria, din clasa a XII-a E, coordonată de prof. Nicoleta Mitrofan.

Directorul colegiului, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu, a înmânat diplome și cărți din partea Inspectoratului Școlar al Județului Suceava, reprezentat de inspectorul de specialitate pe disciplina istorie, prof. dr. Daniel Hrenciuc, și a Facultății de Istorie și Geografie din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, reprezentată de decan, conf. univ. dr. Florin Pintescu, elevilor premiați la etapele județeană și națională a olimpiadei de istorie și a Concursului Clio pentru gimnaziu.

Elevii Hriscu Erwin și Mihăilescu Luca au împărtășit colegilor experiența de la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, desfășurată în aprilie 2023, la Rm. Vâlcea, unde Mihalescu Luca a obținut Mențiune.

·        Scurte lecții de istorie

 

De asemenea, tot miercuri, pe 10 mai, elevii claselor a X-a E și a X-a F au prezentat contextul favorabil obținerii independenței României, evidențiind contribuția unor personalități precum Regele Carol I sau Mihail Kogălniceanu.

Reprezentantele claselor a XI-a E, F, G au marcat Ziua Europei, evocând etapele înființării, părinții fondatori, simbolurile și instituțiile Uniunii Europene, marcându-se, de asemenea, etapele aderării României.

Eleva Radu Larisa, din clasa a XI-a F, a evocat parcursul monarhiei în România, prezentând pagina web dedicată acestui subiect, pagină premiată cu locul II la etapa județeană a Concursului Istorie și societate în dimensiune virtuală.

Activitatea a fost coordonată de profesorii de istorie Nicoleta Mitrofan, Ana Gabriela Pogorevici și Adrian Puiu.