Organizat de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din  Suceava, Concursul Internațional Studențesc de Calculatoare ”Hard & Soft” se va desfășura în perioada 14 – 21 mai 2023.

Aflat la cea de a XXVIII-a ediție, ”Hard&Soft” este un concurs adresat studenților seniori din domeniile calculatoare, electronică și automatică, care își propune să testeze competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul celor cinci zile de competiție, mai multe echipe formate din câte patru studenți vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate. O asemenea reușită necesită cunoștințe avansate din domeniile Știința calculatoarelor, Inginerie electronică și Automatizări, noțiuni referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfațare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software și hardware, testare și documentare.

Concursul ”Hard&Soft” deține astăzi o importantă tradiție, după ce a debutat în anul 1994, cu sprijinul Profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de președinte al juriului, poziție pe care a ocupat-o la primele 9 ediții. Începând cu anul 2003, coordonarea activității de jurizare pentru 17 ediții a fost asigurată de Profesorul Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda. Devenit astăzi o competiție internațională de prestigiu, concursul ”Hard&Soft” ocupă un loc privilegiat în programele manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului peste 1.200 de studenți participanți în cadrul unor echipe din principalele centre universitare din România și de la universități partenere s-au confruntat la Suceava, căutând soluții la provocări tehnice spectaculoase.

La ediția din acest an s-au înscris 12 echipaje, între care două echipe din București, două echipe din Suceava, două echipe din Timișoara, o echipă din Cluj-Napoca și o alta din Iași, două echipe de la Chișinău, Republica Moldova, o echipă din Hebei, China și o echipă din Odesa, Ucraina.

Juriul va fi format din Nicolae Bogdan Foica, Jaime Feller Goudie și Swornim Shrestha de la ServiceXpert GmbH Munich, Germania, Vlad Alexandru Voiculescu, Cognizant Mobility GmbH Munich, Germania, Ladislau Matekovits de la Politecnico di Torino, Italia și Oliver Faust de la Anglia Ruskin University din Cambridge, Marea Britanie.

Tema de lucru a acestei ediții a concursului va fi propusă de juriu. Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare se va face în cadrul unui  spectacol inedit de aplicații inovatoare, care va avea loc vineri, 19 mai 2023, iar festivitatea de premiere va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 17.00, în Aula din Corpul E al USV. Informații suplimentare pot fi accesate la adresa: http://www.hardandsoft.ro/