Judecătoria Suceava s-a pronunțat în dosarul unui dramatic accident petrecut în luna iunie a anului trecut la Ipotești. Atunci, un cetățean ucrainean, beat la volan, a intrat în mașina unei familii din Ipotești, iar șoferul acesteia a murit. Soția decedatului a suferit și ea leziuni grave.

Inculpatul a fost condamnat pentru toate cele trei infracțiuni pentru care a fost judecat, respectiv ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența alcoolului.

Magistrații i-au aplicat însă pedepse relativ mici, cea mai mare fiind de 1 an și 9 luni de detenție pentru ucidere din culpă, 1 an și 6 luni pentru conducere sub influența alcoolului și 6 luni pentru vătămare corporală din culpă.

În urma contopirii s-a aplicat pedeapsa cea mai mare, plus o treime din celelalte două, pedeapsa rezultantă fiind de 2 ani și 5 luni de închisoare, în regim de detenție. 

Soluția Judecătoriei Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Seara zilei de sâmbătă, 4 iunie 2022, avea să fie una neagră la Ipotești. 

Aflat la volanul unui autoturism marca Mitsubishi Outlander, înmatriculat în Ucraina, în timp ce se deplasa pe DJ 208A din Ipotești, dinspre Suceava către Bosanci, ucraineanul în vârstă de 30 de ani a efectuat o depășire hazardată care a condus la un accident de circulație extrem de grav. Ruslan Lutytskyi a depășit un Ford Focus, dar nu a observat că din sens opus circula regulamentar un alt autovehicul marca Dacia Logan. Șoferul acestuia, un bărbat de 42 de ani, din Ipotești, intenționa să intre către poarta propriei locuințe, moment în care mașina a fost lovită violent de cea condusă de ucrainean. Din impact, autoturismul marca Dacia Logan a fost aruncat în gard, iar apoi s-a oprit pe marginea drumului.

În Logan-ul care a fost lovit chiar în fața casei proprietarului se afla întreaga familie, soț, soție și o fată minoră. Alarma s-a dat imediat și a fost nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare ale ISU Suceava, și asta pentru că două persoane erau încarcerate.

Una din persoanele implicate în accident a fost extrasă în stare de inconștiență. Este vorba de șoferul de pe Dacia Logan, care la UPU a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral, comă și traumatism toracic și a fost internat pe chirurgie ATI. Soția sa, în vârstă de 44 ani, a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral nivel mediu, fracturi multiple de bazin, fractură humerus drept și s-a decis internarea pe ortopedie. Ucraineanul a suferit și el fracturi la nivelul coloanei cervicale. Cel mai ușor a scăpat fata familiei din Ipotești, care nu a rămas internată.

Cătălin Ionuț Hostiuc, în vârstă de 42 de ani, din Ipotești, bărbatul ridicat în stare de inconștiență de la locul accidentului, a murit după aproape două luni de spitalizare, timp în care a fost în comă. Soția sa a suferit leziuni grave, dar a scăpat cu viață.
Imediat după accident, ucraineanul care a provocat accidentul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ucraineanul a fost arestat preventiv după ce probele de sânge au confirmat starea avansată de ebrietate (alcoolemie de 2,17 la mie) fiind eliberat însă relativ repede, pe 13 iulie 2022.

De precizat că Judecătoria Suceava i-a menținut ucraineanului și controlul judiciar până când sentința va rămâne definitivă.  

Prin măsura controlului judiciar, inculpatul are impuse obligații, printre care și cea de a nu părăsi România.