Suceveni pot investi și luna aceasta în titlurile de stat „Tezaur”, cu maturități de un an și trei ani, cu dobânzi anuale de 6,25% și, respectiv, 7,10%. Potrivit Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava, titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Potrivit aceleiași surse, în 2023, în cele 8 ediții ale Programului, românii au investit peste 7,56 miliarde de lei, iar numărul total al subscrierilor este unul consistent – peste 178 de mii.

Titlurile de stat pot fi cumpărate până pe 12 octombrie 2023 în mediul online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt deschiderea contului de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscrierea de titluri de stat Tezaur, viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Aceleași titluri pot fi achiziționate până pe 13 octombrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului, dar și până pe 12 octombrie 2023 în mediul urban și până pe 11 octombrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale CN Poșta Română SA. Dobânda pentru aceste titluri este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Pentru aceste titluri sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Potrivit Finanțelor Sucevene, începând din data de 18 septembrie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat a treia ediție a Programului de titluri de stat „Fidelis” din 2023, desfășurată în parteneriat cu postul de radio Rock FM, prin emisiunea ”Morning Glory”. În cadrul acestei ediții va exista o tranșă dedicată donatorilor de sânge care se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. Perioada de desfășurare este până pe 3 octombrie.

În afară de tranșa specială, ediția FIDELIS va conține și emisiunile uzuale, respectiv titluri de stat în lei, cu scadențe de un an și trei ani și dobânzi anuale de 6,25% și respectiv 7,10%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de un an și cinci ani și dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%.