Urșii au devenit un pericol public pentru crescătorii de animale din comuna Panaci. În decurs de numai două zile, joi și vineri, urșii au ucis două vite și un cal. Primul atac a avut loc joi, la Coverca, iar al doilea vineri, în satul Catrinari.

În acest al doilea caz atacul a avut loc în plină zi, la câțiva kilometri de casa stăpânului animalelor. Acesta ne-a trimis un mesaj disperat, pe care îl redăm în cele ce urmează: ”La doar câțiva kilometri de casă, în toiul zilei, ursul a atacat animalele! Vacă omorâtă, taur de negăsit și alte vaci rănite. Viața la țară nu înseamnă  numai aer curat și liniște, ci frică, spaimă și neliniște! Am ajuns în era, în care stăm și privim sălbăticiunile cum se plimbă în sat‼️ Mulțumim ONG-urilor că ne-au umplut zona de fiare sălbatice”, ne-a scris crescătorul de animale din satul Catrinari.

Vasile Cozan, primarul comunei Panaci, spune că este la curent cu aceste două incidente și a precizat că a anunțat organele silvice.

”Anul trecut a fost liniște, dar acum avem deja două cazuri în două zile, ceea ce este extrem de îngrijorător. Așteptăm să vină să întocmească dosarul de daune, iar apoi sper ca reprezentanții Direcției Silvice să ia măsuri, pentru că în ritmul ăsta nu vom mai avea animale. Urșii sunt cu adevărat un pericol, mai ales că umblă și prin sate, fără nici un fel de teamă”, a arătat Vasile Cozan.

Acesta a amintit că în urmă cu doi ani, proprietarii a trei stâne din zona Drăgoiasa au fost nevoiți să coboare de pe munte cu 2-3 săptămâni mai repede față de normal tot din cauza atacurilor urșilor, care au mâncat mai multe oi.

”Ritmul de înmulțire a urșilor este accelerat, iar o femelă are câte 2-3 pui. Nu au dușman natural și poate mai sunt și aduși din alte zone. Este un aspect pe care nu îl știm, pentru că nu ne spune nimeni așa ceva”, a mai menționat primarul din Panaci.