Ministerul Economiei va elabora un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru anularea actului normativ prin care fostul Guvern a decis, anul trecut, înfiinaţarea companiei energetice naţionale, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Tudor Şerban, secretar de stat în minister.

Compania energetică naţională urma să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexele energetice Rovinari şi Turceni.

"Săptămâna aceasta sau cealaltă vom introduce în Guvern o ordonanţă de urgenţă pentru anularea celei de înfiinţare a acestei companii. Fiecare din societăţile care o compuneau vor rămâne la Ministerul Economiei, dar independente", a declarat Şerban, confirmând infomaţiile publicate de MEDIAFAX privind renunţarea la acest proiect.

Potrivit unor surse din Miisterul Economiei, niciunul dintre cele două partide aflate la guvernare, PSD şi PDL, nu susţine formarea companiei energetice, care urma să includă activităţile de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii.

Fostul guvern a decis, la începutul lunii octombrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă, să înfiinţeze compania energetică, dar actul normativ nu şi-a produs efectele. În acest proiect, Electrica urma să preia pachetele majoritare de acţiuni la celalate societăţi din structura companiei energetice, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Totodată, înfiinţarea companiei trebuia avizată şi de Consiliului Concurenţei, întrucât cumulează peste 50% din capacităţile de producţiei a electricităţii, aviz care nu a fost însă emis.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, în luna decembrie a anului trecut, că nu va renunţa la această companie, dar o va trece în subordonarea instituţiei pe care o conduce, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

"Este nevoie de o companie energetică de anvergură regională, dar în subordinea Ministerului Economiei", a spus atunci Videanu.