Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că, în opinia PSD, revizuirea Constituţiei nu reprezintă o prioritate pentru România în acest an.

Năstase a făcut această declaraţie după terminarea întâlnirii conducerii PSD, de la Snagov.

"Reuniunea de la Cotroceni s-a desfăşurat sub motto-ul «să băgăm sânge proaspăt în Constituţie». În opinia noastră, şi vorbesc în numele partidului, revizuirea Constituţiei nu reprezintă în acest an o prioritate pentru România", a spus el.

Năstase a adăugat că, în prezent, PSD este preocupat de găsirea unor soluţii la problemele economice şi sociale existente în perioada de criză, el precizând că PSD nu crede că în acest moment agenda populaţiei cuprinde şi tema revizuirii Constituţiei.

"Până în 2004 nu au existat aceste probleme, ambiguităţi şi disfuncţionalităţi în Constituţie. Poate ar fi mai simplu, în loc să schimbăm Constituţia, să schimbăm preşedintele anul acesta", a spus Năstase.

El a arătat că este "ciudat" faptul că din comsisia desemnată de Traian Băsescu lipsesc profesorii de drept care au făcut proiectul Constituţiei în 1991 în urma vizitelor în străinătate la parlamentele cu cele mai avansate reglementări şi în baza unei consultări a Comisiei de la Veneţia.

"Totuşi, în perioada 1991-2008, nu s-a petrecut o schimbare fundamentală care să creeze alt stat pe acest teritoriu. Este acelaşi stat. Revizuirea Constituţiei trebuie să se bazeze pe explicaţii date, în legătură cu prevederile Constituţiei modificate în 2003, de aceşti oameni", a continuat el.

Năstase a mai spus, comentând temele propuse spre revizuire, că este evident că preşedintele Traian Băsescu nu-şi doreşte un parlament unicameral, ci un parlament fără nicio cameră.

"Traian Băsescu îşi doreşte un parlament ca un fel de notariat, la care să fie înregistrate documentele pe care guvernul condus de el îşi asumă răspunderea, eventual în faţa unei săli mute. Lucrul acesta este inadmisibil din punctul meu de vedere", a conchis Năstase.

Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România, condusă de profesorul Ioan Stanomir, şi-a prezentat, miercuri, raportul, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referitor la revizuirea Constituţiei, că optează pentru instituirea sistemului parlamentar unicameral şi pentru eliminarea imunităţii parlamentarilor pentru fapte de ordin penal. Băsescu a spus că, în prezent, cele două Camere ale Parlamentului sunt asemănătoare din punct de vedere al reprezentativităţii şi sunt alese în acelaşi mod şi în acelaşi moment.