Traian Băsescu a criticat, miercuri, la Cotroceni, după prezentarea raportului despre regimul constituţional, modul în care unele trusturi de presă tratează revizuirea Constituţiei, felul în care patronii acestora se raportează la români, şi a ironizat, de asemenea, Asociaţia Pro Democraţia.

Un reprezentant al Asociaţiei Pro Democraţia, Teodor Arpad, prezent la evenimentul de miercuri de la Cotroceni, a întrebat de ce Comisia prezidenţială a decis să lucreze într-un mod "marcat de secretomanie", raportul fiind ferit de ochii presei până la momentul lansării şi, de asemenea, de ce toate propunerile de revizuire a raporturilor dintre preşedinte şi Parlament "urmăresc creşterea autorităţii şefului statului".

Reprezentantul asociaţiei a întrebat, de asemenea, cum de Traian Băsescu susţine, în contextul revizuirii Constituţiei, reafirmarea rolului de legiuitor al Parlamentului, în condiţiile în care se elimină această instituţie în cazul "codurilor de procedură".

Băsescu a ţinut să răspundă, "referitor la codurile de procedură", că în opinia sa "soluţia corectă este asumarea răspunderii". "Sigur, probabil pentru Pro Democraţia nu este atât de important timpul, dar ar fi interesant dacă aţi putea să vă imaginaţi patru Coduri - probabil n-aţi ştiut că este vorba de patru, v-aţi gândit că e vorba de o jumătate de Cod, ceva - câţi ani ar rămâne în dezbaterea Parlamentului", a adăugat Băsescu.

El a menţionat, "referitor la transparenţa Comisiei", că modul de lucru menţionat "a fost un imperativ cerut de Administraţia Prezidenţială".

"Şi asta pentru că am observat şi diletantismul multora care creează atmosferă pe orice iniţiativă pozitivă. Spre exemplu, de când se ştie că există această comisie, cea mai puternică abordare publică este «preşedintele îşi face o Constituţie pentru el, să-i crească puterile». Ori asta face parte şi din minciuna politică şi din minciuna acelor structuri de interes public - chiar dacă sunt private, dar sunt de interes public - de a arăta că nu administraţia este puterea politică, nu administraţia se îngrijeşte de oameni, administraţia este cea care generează dispreţul faţă de oameni şi neglijenţa «şi numai noi, proprietarii de trusturi media, avem grijă de voi, români»", a spus Băsescu.

El a adăugat că a preferat ca prezentarea raportului să aibă loc într-un cadru organizat şi "nu pe surse". "Ştiţi că sursele sunt cele care de regulă anticipează, şi de cele mai multe ori eronat, şi intenţii şi conţinut", a completat preşedintele.

Băsescu a ţinut să sublinieze că a dorit ca demersul Comisiei să fie unul depersonalizat politic şi că cele zece puncte de vedere proprii pe care le-a prezentat ca şef al statului nu sunt obligatorii, fiind doar opinii.

El a adăugat că nu ar vrea să răspundă şi pentru Comisie, însă profesorul Ioan Stanomir, preşedintele acesteia, a menţionat că precizările şefului statului sunt suficiente şi că nu doreşte să adauge nimic.

La rândul ei, Smaranda Enache, co-preşedintă a Ligii Pro Europa, a ţinut să puncteze faptul că societatea civilă nu a fost chemată la elaborarea raportului şi că ar fi necesar ca formarea partidelor să se poată face fără cele 25.000 de semnături necesare în prezent, pentru că este nevoie de formaţiuni politice noi.

Preşedintele a răspuns că mulţi şi-ar dori ca partidele să poată fi înfiinţate fără condiţii, pentru a primi uşor subvenţii de la stat. El a menţionat că, în dezbaterea referitoare la revizuirea Constituţiei, ar trebui să se renunţe abordări care să plece doar de la interesul individual.

"Sigur că putem avea 22 de milioane de partide noi. De ce nu creaţi un partid nou, mă întreb, şi tot staţi şi criticaţi PDL-ul, PRM-ul, PSD-ul, PNL-ul? Faceţi dumneavoastră un partid nou, nu vă opreşte nimeni. Mă înscriu şi eu, după ce îmi termin mandatul, la dumneavoatră în partid, să fim doi membri", a adăugat Băsescu, râzând cu poftă.