Mai mulți parlamentari PSD și unul ALDE au depus la Senat un proiect care modifică Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și care introduce obligativitatea prezentării decontului sumei în maxim 45 de zile de la data reparației autoturismului într-o unitatea autorizată, informează Mediafax.

Proiect: Decontarea RCA în 45 de zile de la reparație în cazul accidentelor cu vehicule și tramvaie

Inițiativa legislativă vizează modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie

Mai exact proiectul modifică articolul care se referă la decontarea directă între asiguratorii RCA și care prevede că: „Procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A. S.F. care trebuie să prevadă, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparației vehiculului într-o unitate autorizată”

În forma în vigoare a legii, alineatul respectiv stabilea doar că „procedura de decontare directă se stabileşte prin reglementări ale A.S.F.”.

Aleșii susțin, în expunerea de motive, că forma actuală a legii permite ca reparația unei mașini să fie realizată în multe cazuri în unități neatorizate de persoane neautorizate.

„Textul de lege permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, aspect pozitiv care vine indubitabil în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurând posibilitatea persoanei de a repara repede și la unitatea aleasă vehiculul. Totuși, aspectul negativ al acestei prevederi constă în aceea că, în mod concret, reparația vehiculului avariat se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”, arată inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii care au depus proiectul la Senat mai argumentează că „beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Or, pe de o parte, domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră”, potrivit sursei citate.

Inițiatorii mai spus că prin propunerea legislativă nu condiționează „acordarea decontării directe și astfel nu împietăm asupra dreptului beneficiarului asigurării de a opta pentru această despăgubire, de a opta pentru o anumită unitate care să efectueze reparațiile sau de a efectua în timpul dorit reparație”.

De asemenea, ASF poate opta pentru prevederea unui anumit termen în care beneficiarul asigurării să facă reparația.

„Modificarea propusă prin prezenta inițiativă are rolul de a proteja cetățeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă la efectuarea reparațiilor la o unitate autorizată, oferind, așa cum afirmam și mai sus, garanții sub aspectul profesionalismului executării lucrărilor și sub aspectul posibilității de angajare a răspunderii în cazul în care reparațiile nu au fost realizate în mod corect”, conchide sursa menționată.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.